KO ZAIGRA KULTURA: TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE 2020

Piše: Maja Papič

 

Zakorakali smo v sedmi Teden ljubiteljske kulture (TLK 2020), ki letos v znamenju inštrumentalne glasbe trenutno poteka na medmrežju, saj so kulturne prireditve v zaprtih in odprtih prostorih še vedno onemogočene. Iz izkušnje epidemije smo se naučili, kako zelo pomemben je pristni človeški stik, občutek pripadnosti, sinergija, ki nastane zaradi skupnih interesov v določeni umetniški skupini, in zadovoljstvo, da ponudiš širši skupnosti nekaj pozitivnega, jo razveseliš z dobro glasbo, plesom in likovnim izrazom. Ustvarjalnost nam v tem času izredno veliko pomeni.

 

Najbolj pogrešamo najpreprostejše in najlepše stvari. Foto: arhiv JSKD

 

V Sloveniji se z ljubiteljsko kulturno dejavnostjo ukvarja preko 107.000 ljudi, ki so aktivni na različnih umetniških področjih, večina pa se jih združuje, povezuje in ustvarja v kakšnih 5000 kulturno-umetniških skupinah. Zato smo na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) tudi s preoblikovanjem programov aktivirali številne ustvarjalce za sodelovanje na e-natečajih na področju filma, likovne in literarne  dejavnosti, s prvomajskimi budnicami pa smo inštrumentaliste spodbudili k igranju in negovanju glasbene umetnosti. Trenutno JSKD in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) spodbujata vse člane kulturnih društev in njihovih zvez, neformalne umetniške skupine, posamezne ustvarjalce in ostale organizacije, da soustvarjajo spletne vsebine TLK in jih prijavijo v TLK dogodkovnik.

Le pogumno, če se prijavite, vam ne bomo pokazali jezika. Foto: arhiv JSKD

 

Na videoposnetkih lahko predstavijo na primer inštrument, folklorni kostum, zanimivega kulturnika oziroma umetnika, zaigrajo koračnico, zapojejo ljudsko ali umetno pesem, zaplešejo, objavijo odlomek iz gledališke predstave, pošljejo fotografijo likovnega dela, preberejo pesem … Za vse prijavitelje spletnih kulturno-umetniških vsebin oz. dogodkov bodo, predvidoma po 15.6, tudi nagradne igre z atraktivnimi nagradami. Najbolj domiselne in atraktivne vsebine bodo promovirane in še posebej izpostavljene na socialnih omrežjih – Facebooku TLK (@tedenljubiteljskekulture), Instagramu (@tlkjskd) in spletni strani TLK.

Ker bo TLK 2020 potekal vse do 15. junija, je do takrat mogoče objaviti spletne vsebine in dogodke v zaprtih in odprtih prostorih. Slednje je pomembno tudi zato, ker smo letos z našima projektnima partnerjema, s Sazasom in IPF, dosegli dogovor o oprostitvi plačila nadomestil za avtorske in sorodne pravice za vse nekomercialne prireditve, torej dogodke brez vstopnine, ki bodo na sporedu do zgoraj omenjenega datuma.

Gledališče kot senčno bivališče sonca. Foto: arhiv JSKD

 

Med glavnimi dogodki izpostavljamo mednarodno konferenco Amateo – Culture Cares, ki je 14. in 15. maja potekala preko spletne platforme ZOOM. Konference na temo Vpliv kulture na zdravje in dobro počutje se je udeležilo preko 70 udeležencev iz 19 različnih držav. Tema je v trenutnih razmerah še posebej relevantna, saj prepoznavamo številne umetniške pobude, s katerimi profesionalni in ljubiteljski ustvarjalci skozi različne umetniške intervencije blažijo stres in negativna občutja ljudi, ki imajo zaradi ukrepov preprečevanja pandemije omejene socialne stike, hkrati pa jih spodbujajo k ustvarjalnosti.

Malo pa vendarle pogrešamo izobraževanja brez nekajmetrske razdalje … Foto: arhiv JSKD

 

Namesto otvoritve si lahko na spletnih kanalih TLK ogledate spletne poslanice direktorja JSKD mag. Marka Repnika, podpredsednice ZKDS mag. Marijane Kolenko, ambasadorja TLK Dejana Krajnca in ministrstva za kulturo – častnega pokrovitelja letošnjega TLK. Med drugim se nam obeta še spletna okrogla miza na temo inštrumentalne dejavnosti z naslovom Kaj pomeni, ko zaigra inštrument? Več informacij o tem, kdo sodeluje in kje, si je mogoče ogledati na tej povezavi.

Dobrodošli ste tudi vsi, ki letite po zraku. Foto: arhiv JSKD

 

Preko spletnih aplikacij se bodo letos odvili tudi Roševi dnevi – srečanje mladih avtorjev 8. in 9. razredov osnovnih šol. Državno srečanje bo že 33. zapored potekalo v Celju. Člana komisije, Janja Vidmar in Damjan Stepančič, sta prebrala besedila 61 mladih literatov iz vse Slovenije oziroma iz 38 osnovnih šol, ki so ustvarjali pod okriljem 42 mentorjev. V tisku je tudi že zbornik izbranih besedil z naslovom Svet se vrti, a jaz stojim.

Za vse sodelujoče ustvarjalce pripravljamo nagradne igre, zato vas vabimo, da spremljate FB profil TLK, Instagram, več informacij pa dobite na spletni strani dogodka.

 

 

Navdihnil vas bo tudi pogovor z Varjo Hrvatin.

Piše: Maja Papič   Zakorakali smo v sedmi Teden ljubiteljske kulture (TLK 2020), ki letos v znamenju inštrumentalne glasbe trenutno poteka na medmrežju, saj so kulturne prireditve v zaprtih in odprtih prostorih še vedno onemogočene. Iz izkušnje epidemije smo se naučili, kako zelo pomemben je pristni človeški stik, občutek pripadnosti, sinergija, ki nastane zaradi skupnih interesov v določeni umetniški skupini, in zadovoljstvo, da ponudiš širši skupnosti nekaj pozitivnega, jo razveseliš z dobro glasbo, plesom in likovnim izrazom. Ustvarjalnost nam v tem času izredno veliko pomeni.    …

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: Bodite prvi !

Objavite komentar