KULTURNA DEDIŠČINA V PESMI IN PLESU

Piše: Danijela Hozjan

Zveza kulturnih društev Lendava je letos pripravila 38. Lendavsko trgatev, ki je bila v soboto, 2. septembra 2017, s pričetkom ob 11. uri. Prireditev je imela značaj kulturno-turistične prireditve in sodelujoči v povorki in v popoldanskem programu ob stojnicah ter lesenih hišicah so prikazali ljudske običaje in kulinariko našega kraja.

Pestrost in izvirnost vinogradniških in drugih ljudskih običajev je bila prikazana v povorki, ki je krenila izpred stare srednje šole ob 11.00 uri, nadaljevala pot po starem mestnem jedru Lendave. Na prireditvi so sodelovala različna društva iz Krajevnih skupnosti iz območja Občine Lendava ter gostujoče skupine iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Skupaj čez 50 skupin.

folklora Lendava

Foto: Arhiv ZKD Lendava

1.    POVORKA
Napis  38. LENDAVSKI TRGATVI – 38. LENDVAI SZŰRETEN – je nosil par iz KD Lendava v meščanski obleki Galerije Muzej iz Lendave. Ostali pari, tudi v meščanskih oblekah, pa so nosili dobrote narave, to je kruh, pšenico, grozdje, vino, sadje in zelenjavo. Vsi darovi simbolizirajo zahvalo za darove narave, ki naj izžarevajo življenje, rodovitnost, mladost, užitek, obilje in lepoto narave in življenja.

SLEDILI SO JIM:
1.    MAŽORETE IZ LOGATCA
2.    GODBA NA PIHALA IZ LOGATCA
3.    VINSKA KRALJICA ŠPELA CASAR IZ FILOVEC
4.    S KONJSKO VPREGO BIRO KARLA IZ DOLGE VASI
5.    VINSKI VITEZI DRUŠTVA VINOGRADNIKOV ČENTIBA Z
GOSTUJOČIMI VINSKIMI VITEZI IZ MADŽARSKE IN SLOVENIJE
6.    KOLESARSKI KLUB VARAŠKI ŠUJSTRI S STARODOBNIKI IZ TURNIŠČA
7.    KOLESARSKI KLUB ŠTRK VELIKA POLANA

PREDSTAVITEV RAZLIČNIH NARODNIH NOŠ:
V povorki se je predstavilo tudi 18 domačih in tujih folklornih skupin v različnih narodnih nošah, od prekmurske, madžarske, hrvaške in romske. Vsaka zase je nekaj posebnega.

2.    VOZOVI:
Na vozovih, ki jih je bilo 19 in so jih pripravile KS in društva iz območja Občine Lendava, pa so bila prikazana različna vinogradniška dela, običaji in drugi običaji ob priliki obiranja jesenskih pridelkov ali običaji ob različnih priložnostih. Vsaka KS je povabila tudi gostujoče skupine iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. V povorki je sodelovalo čez 50 različnih skupin s približno cca. 900 nastopajočimi.

3.    FOLKLORNI FESTIVAL OD 13. DO 15. URE
V popoldanskem času med 13. in 15. uro smo pripravili FOLKLORNI FESTIVAL – KULTURNA DEDIŠČINA V PESMI IN PLESU, kjer so se predstavile različne folklorne skupine iz Hrvaške, Madžarske in Slovenije. Poudarek te prireditve je bil na druženju in prikazu kulturne dediščine narodov in narodnosti, ki živijo na območju Občine Lendava ter sosednjih držav Madžarske in Hrvaške in nekaterih delov osrednje Slovenije. Naša želja je, da še naj naprej odmevajo ljudske pesmi različnih narodov in narodnosti in naj se prijateljstvo širi še naprej. V programu je sodelovalo 18 folklornih skupin s cca. 300 nastopajočimi.

4.    HIŠICE IN STOJNICE OD 13. DO 18. URE:
V Mlinski ulici in na parkirišču pred hotelom Elizabeta v Lendavi so se ob lesenih hišicah v kulinariki predstavili člani društev iz KS občine Lendava. Pripravili in ponujali so različne domače kulinarične dobrote. Vinogradniki pa ponujali vino iz domačega vinorodnega okoliša. Čebelarji pa čebelarske izdelke. Vzgojiteljice Vrtca Lendava so v mestnem parku Roža v Lendavi pripravile različne tematske delavnice, tako da so se tudi otroci lahko zabavali ali pa kaj koristnega naredili.

Namen naše prireditve je bil, da vsak obiskovalec najde nekaj zase, za svojo dušo, pa naj bo to ogled različnih vinogradniških in drugih ljudskih običajev in narodnih noš v povorki ali pa  se veselil ob zvokih različnih pesmih in občudoval ljudske plese različnih narodnosti, ki so jih  predstavile skupine iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Okusil pa je lahko tudi različne kulinarične dobrote našega kraja in dobro domačo kapljico. Upam, da lačen in žejen ni nihče odšel od nas. Z razgledenega stolpa Vinarium v Lendavskih Goricah, pa se je slišalo veselo razpoloženje še dolgo v noč.

 

Piše: Danijela Hozjan Zveza kulturnih društev Lendava je letos pripravila 38. Lendavsko trgatev, ki je bila v soboto, 2. septembra 2017, s pričetkom ob 11. uri. Prireditev je imela značaj kulturno-turistične prireditve in sodelujoči v povorki in v popoldanskem programu ob stojnicah ter lesenih hišicah so prikazali ljudske običaje in kulinariko našega kraja. Pestrost in izvirnost vinogradniških in drugih ljudskih običajev je bila prikazana v povorki, ki je krenila izpred stare srednje šole ob 11.00 uri, nadaljevala pot po starem mestnem jedru Lendave. Na prireditvi so sodelovala različna društva iz Krajevnih skupnosti iz območja Občine Lendava ter gostujoče skupine iz…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: Bodite prvi !

Objavite komentar