GALLUS: Aprilski zborovski praznik v Mariboru 2023

Avtorica: Anamari Pečan

3 dni, 6 koncertov, 8 zborov, številni glasbeni strokovnjaki in mnogi ljubitelji ubranega zborovskega petja na najvišjem nivoju – od 21. do 23. aprila 2023 je že 17-tič potekalo mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor. Organizatorji so bili Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Območna izpostava Maribor, Mestna občina Maribor, ZKDL Slovenije in ZKDL Maribor. Prireditev je postregla z izjemno raznolikim repertoarjem, nastopajoči, ki so se zbrali, da bi se pomerili med sabo, pa so se v Unionsko dvorano v Mariboru zgrnili kar s treh celin in sedmih držav (Indonezija, Irska, Latvija, Portoriko, Slovenija, Španija in Švedska). Tekmovanje, ki je bilo sedaj ponovno izvedeno standardnem formatu – v živo, na odru Unionske dvorane, je zborovski svet čakal kar 4 leta in z gotovostjo lahko trdim, da se je čakanje izplačalo.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor je prvič potekalo leta 1992, ko je bilo izvedeno hkrati z 12. državnim zborovskim tekmovanjem Naša pesem. Od tedaj poteka vsaki dve leti (izjema sta zaporedni prireditvi v letih 2008 in 2009) in se z Našo pesmijo izmenjuje. Tekmovanje je od leta 2008 vključeno tudi v Zvezo tekmovanj za veliko nagrado Evrope in tako bodo zmagovalci tekmovanja prihodnje leto v bolgarski Varni tekmovali za Veliko nagrado Evrope.

Letos je na tekmovanju sodelovalo 8 zborov, od tega 6 mešanih in 2 moška. To so bile naslednje zasedbe: mešani zbor Mornington singers (Irska), Mešani mladinski zbor Emil Komel (Italija), mešani zbor Malang Choral Art (Indonezija), Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji (Latvija), Komorni zbor Megaron (Slovenija), mešani zbor Coralia, koncertni zbor Univerze v Portoriku (Portoriko), moški zbor Zero8 (Švedska) in moški zbor SUHAR (Baskija, Španija).

FOTO: Gallus Maribor/JSKD

Navdušiti so morali žirijo v naslednji zasedbi – Janis Liepnis (Latvija), Avip Priatna (Indonezija), Jordan Šrámek (ZDA, Češka), Tadeja Vulc (Slovenija) in Karmina Šilec (Slovenija, predsednica žirije).

Na prvem izmed koncertov so zbori v petek, 21. 4. ob 19. uri nastopili z ne-tekmovalnim programom in žiriji ter publiki predstavili tematsko zaokrožene programe, ki so predstavljali njihove domovine in kulturno dediščino. Unionsko dvorano so tako preplavili zvoki, barve in kulture od blizu in daleč in tekmovanje je bilo uradno odprto. Prvi se je publiki predstavil mešani zbor Mornington singers iz Dublina na Irskem. Pevke in pevci so izvedli dve tradicionalni skladbi v galščini, ki sta ustvarili zelo mirno vzdušje. Naslednji je stal na odru Mešani mladinski zbor Emil Komel, najmlajša zasedba na tekmovanju. Predstavili so se z venčkom ljudskih iz Rezije in Benečije in se s tem poklonili tamkajšnji kulturni dediščini, njihov nastop je bil simpatičen in sproščen. Za njimi je nastopil prvi izmed dveh moških zborov, moški zbor SUHAR iz Baskije v Španiji. Pevci so publiki predstavili tri baskovske ljudske z močnimi sporočili in moralnimi nauki, zbor pa je zvenel pristno in imel krasen volumen. Naslednji je bil na vrsti mešani zbor Malang Choral Art. Njihov nastop je bil umirjen in zasanjan, za razliko od ostalih pa so si izbrali samo eno daljšo skladbo, in sicer Piso Surit – pesem obreda Karo. Za njimi je nastopil Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji. Tudi oni so si za to priložnost izbrali samo eno skladbo – Rasa, v kateri je mlada latvijska skladateljica Laura Jekabsone zajela več latvijskih ljudskih pesmi in motivov. Zbor je s to skladbo v dvorano prinesel meditativni duh severa in za seboj pustil čisto drugačen vtis od prejšnjih nastopajočih. Nato se je z ubrano odpetim venčkom ljudskih pesmi iz štirih različnih pokrajin predstavil Komorni zbor Megaron. Naslednji je na oder stopil še drugi moški zbor, Zero8 iz Stockholma. Predstavili so se z dvema ljudskima pesmima v modernejših priredbah in s prav posebnim zvokom, ki temelji na barbershop glasbi, takoj očarali publiko. Kot zadnji je nastopil mešani zbor Coralia Univerze v Portoriku. Predstavili so se z dvema skladbama v plesnih ritmih, vendar je v njihovem nastopu manjkalo nekaj žara, ki bi ga ob takšnih ritmih pričakovali na prvo žogo. Otvoritveni koncert je tako jasno nakazal, da sta moška zbora odlična, med ostalimi pa še ni bilo mogoče videti nikogar, ki bi zelo štrlel iz povprečja.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2023 | Naši zbori

FOTO: TV MB

Pravo tekmovanje se je začelo v soboto, 22. 4. 2023 ob 10.30, ko je bil na sporedu prvi koncert z obveznim programom. Tam so nastopili Malang Choral Art, Mornington singers, Zbor SUHAR in Mešani mladinski zbor Emil Komel. Obvezne so bile tri skladbe – skladba Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri, skladba iz obdobja romantike po lastni izbiri, napisana do l. 1920 in nova priredba slovenske ljudske pesmi – Nana Forte : Godec pred peklom (ljudska iz Adrijancev). Zborovodje in zborovodkinja so za ta del izbrali zelo raznolike programe in se tudi Godca pred peklom lotili na precej različne načine. Do konca koncerta sicer ni bilo slišati nobene zares dobre izvedbe Gallusove obvezne skladbe, zanimive pa so bile vse izvedbe Godca pred peklom. Na drugem koncertu, ki se je začel ob 12.30 so nastopili Komorni zbor Megaron, mešani zbor Coralia, koncertni zbor Univerze v Portoriku, moški zbor Zero8 in Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji. Publiko je v tem delu tekmovanja, enako kot dan prej, navdušila zasedba Zero8, zanimivo pa je bilo videti tudi, kako so se vse tuje zasedbe uspešno naučile besedila in izgovorjave pri obvezni skladbi Godec pred peklom.

FOTO: Gallus Maribor/JSKD

Na obeh popoldanskih koncertih, ki sta bila na sporedu v soboto ob 16.30 in 19.00 so vse zasedbe pokazale še mnogo več kot v dopoldanskem delu tekmovanja. Določeni zbori, ki so imeli v dopoldanskem delu nekaj težav, so se v popoldanskem delu odrezali mnogo bolje, zato je bilo takoj jasno, da bodo imeli sodniki kar težko nalogo, preden se bodo odločili, koga izbrati za veliki finale. Rezultati so bili objavljeni v soboto, 22.4. 2023 ob 22. uri, v veliki finale pa so se uvrstili : mešani zbor Coralia, koncertni zbor Univerze v Portoriku, Komorni zbor Megaron, moški zbor Zero8, Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji in moški zbor SUHAR.

Tekmovanje za veliko nagrado 17. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2023 se je odvil v nedeljo, 23.4. 2023 ob 11. uri in postregel z res odličnimi nastopi. Slišati je bilo mogoče obilo glasbenih slogov, pestro sestavljenih programov, v dvorani pa je bilo čutiti pravi tekmovalni duh in obilo podpore iz publike. Tudi na tem koncertu sta se najbolje odrezali moški zasedbi in zelo hitro je postalo jasno, da se bodo prav Španci in Švedi med seboj borili za prvo in drugo mesto in nastop na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope 2024 v bolgarski Varni. Pri mešanih zasedbah ni prišlo do drastičnih sprememb v zvoku ali nastopu, vendar smo bili vseeno lahko priča umetniškemu ustvarjanju na zelo visokem nivoju.

FOTO: Gallus Maribor/JSKD

Rezultati tekmovanja so bili znani nekaj po tretji uri popoldne in kot pričakovano sta najvišji poziciji zasedla oba moška zbora. Zmagovalec 17. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor je torej postal moški zbor Zero8 iz Stockholma (94,3 točke), drugo mesto je osvojil moški zbor SUHAR iz Baskije, Španija (92,5 točk) in tretje mesto Komorni zbor Megaron (91 točk). Od četrtega do osmega mesta so se nato zvrstili: mešani zbor Coralia, koncertni zbor Univerze v Portoriku (86,7 točke), Mešani zbor Juventus Univerze v Latviji (85,6 točke), Malang Choral Art (85 točk), Mornington singers ( 84,3 točke) in Mešani mladinski zbor Emil Komel (80,3 točke). Na tekmovanju je bilo seveda podeljenih tudi kar nekaj posebnih nagrad, o katerih lahko preberete več na spodnji povezavi. Na sklepni podelitvi priznanj in nagrad pa je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil še posebno priznanje, in sicer je Mitja Gobec prejel Gallusovo plaketo za nenadomestljiv ustvarjalni prispevek slovenskemu zborovstvu pri organizaciji, svetovanju in predvsem založništvu.

17. Mednarodno tekmovanje Gallus Maribor je tako postreglo s samimi presežki, z izjemno kvalitetno organizacijo, vrhunskimi sestavi in strokovno žirijo ter vsesplošnim krasnim zborovskim vzdušjem, kot ob takšnem zborovskem prazniku pritiče. V maju in juniju večinoma sledi sezona letnih koncertov, se pa celotna zborovska skupnost veseli tudi že ponovnega snidenja v Mariboru, ko bo čas za 28. slovensko zborovsko tekmovanje Naša pesem.

Objavite komentar