MAREC, MESEC ZBOROVSKIH SREČANJ

Avtorica: Anamari Pečan

Mesec marec mineva v znamenju prihoda pomladi, na zborovskem področju pa je to čas, ko se zbori iz širše ljubljanske regije in drugod veliko srečujejo med seboj. Marca se v Ljubljani namreč vsako leto odvije kar nekaj večjih zborovskih srečanj. Zbori so se tako začeli srečevati že v prvih dneh meseca, saj je bila po enoletnem premoru tokrat ponovno in v vsem dobro poznanem formatu med 2. in 5. marcem izvedena območna revija odraslih pevskih zborov – Ljubljanski zbori, med 15. in 21. marcem pa so ji sledila Pomladna prepevanja – območno srečanje otroških, mladinskih in srednješolskih pevskih zborov. Obe prireditvi je organizirala Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturo. Ker meseca še ni čisto konec, se še vedno lahko odločite za to, da obiščete še eno oz. še dve srečanji. Najprej se bo danes, v torek 28. marca ob 20.00 v Slovenski filharmoniji odvilo Študentsko ZBORovanje oz. revija študentskih pevskih zborov, ki delujejo na območju Mestne občine Ljubljana. Srečanje organizira PAZ Vinko Vodopivec, umetniški vodja dogodka pa je njihov dirigent Jakob Barbo. Kot drugo oz. zadnje srečanje v marcu pa se bo ta petek, 31. marca, v cerkvi sv. Jakoba na Gornjem trgu odvilo srečanje treh akademskih pevskih zborov V troje je lepše. Srečanje letos organizirajo člani Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, ki bodo skupaj z zborovskimi kolegi iz Akademskega pevskega zbora Maribor in Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem izvedli celovečerni koncert in tako sklenili ta čudoviti pomladni mesec, prežet z zborovsko glasbo.

Kot rečeno, se je kot prva odvila območna revija odraslih pevskih zasedb – Ljubljanski zbori, ki je letos potekala že 52-ič. Na srečanju je na 7 koncertih nastopilo 49 zborov, skupaj pa je na odru stalo prek 1200 pevk in pevcev. Zasedbe so bile zelo različne; dijaške, študentske, odrasle in seniorske, prav tako pa dekliške, fantovske, moške, ženske in mešane. Pester je bil tudi program, saj se je na odru zvrstilo kar nekaj izvedb posvetnih in sakralnih del, ki sicer niso prav pogosto izvajana, vsi koncerti pa so brez izjeme potekali v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani, v dvorani Matije Tomca.

Na prvem koncertu, v četrtek, 2. marca 2023, se je predstavilo 8 zborov. Prvi so eden za drugim na odru stali domači pevci in pevke; Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Damijana Močnika, ki mu je sledil Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Pri prvem zboru se je dolgoletni povezovalec programa, dr. Tomaž Simetinger, med drugim pošalil, da se bo g. Močnik z dirigiranjem le malce ogrel, preden bo koncert spremljal v svoji običajni vlogi strokovnega spremljevalca. Za gimnazijci se je publiki predstavil zbor z nekoliko manjšo zasedbo – Pevski zbor Medicinske fakultete Cor z zborovodjo Anjo Hrastnik. Perspektivni mladi zdravniki, ki se od velike količine učenja sproščajo z glasbo, so publiki predstavili živahen gospel program. Nato so nastopile tri odrasle zasedbe – Ženski pevski zbor Barje pod vodstvom Klemna Jerinca, Mešani pevski zbor Antona Foersterja in Duhovniški oktet Oremus, obe zasedbi je vodila Damijana Božič Močnik. Zadnji dve zasedbi na koncertu sta bili študentski. Kot predzadnji je nastopil Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, katerega pevci so se nekaj dni pred koncertom znašli v zagati, saj je njihova dirigentka Rahela Durič Barić zbolela. Nastalo situacijo so kreativno rešili tako, da je z zborom svoj dirigentski debi izvedla ena izmed njihovih sopranistk – Magdalena Roža Juvan, simpatična študentka 3. letnika glasbene pedagogike, ki je zbor suvereno in elegantno vodila z mirno roko. Kot zadnji so se publiki predstavili alumni Škofijske klasične gimnazije, združeni v Komornem zboru Megaron pod vodstvom Damijana Močnika. Koncert se je zaključil tako, da so v poklon lani oktobra preminulemu skladatelju Juretu Robežniku zazvenele njegove Mlade oči, ki so jih z žarom v očeh in nasmehi na obrazu zapeli združeni vsi nastopajoči. Prvemu koncertu jih je sledilo še 6 in tako so se Ljubljanski zbori zaključili v nedeljo, 5. marca.

Študentsko ZBORovanje v Slovenski filharmoniji FOTO: Pedagoška fakulteta Ljubljana/FB

Ni še minilo 10 dni, in že je bil čas za naslednje zborovsko srečanje, Pomladna prepevanja. Na tem območnem srečanju otroških, mladinskih in srednješolskih pevskih zborov se običajno predstavijo najmlajši zborovski pevci, ki s petjem v zboru šele dobro začenjajo. Srečanje je potekalo v sredo, 15. marca, v petek, 17. marca, v ponedeljek, 20. marca, in v torek, 21. marca. Enako kot Ljubljanski zbori se je tudi to srečanje odvijalo v Zavodu sv. Stanislava, v dvorani Matije Tomca. Na omenjenih štirih koncertih se je s po dvema oz. tremi skladbami predstavilo 25 zborov ljubljanskih osnovnih in srednjih šol, skupaj torej kar 1270 nadobudnih zborovskih pevk in pevcev. Srečanje sta povezovala Juš Milčinski in Rok Škrlep, kot strokovni spremljevalec pa je nastope spremljal in ocenjeval Damijan Močnik. Tudi mladi pevci so vsak koncert zaključili s skupno izvedbo Robežnikove zimzelene popevke Mlade oči.

Pomladna prepevanja 2023

Pomladna prepevanja 2023 FOTO: Miha Skrt

Zadnji dve srečanji bosta na sporedu v tem tednu in bosta študentsko obarvani. Študentsko ZBORovanje, ki bo letos potekalo tretjič, v želji po skupnem nastopu čim večjega števila študentskih zborov, ki delujejo na območju Mestne občine Ljubljana, organizira PAZ Vinko Vodopivec. Letos se bodo jutri, v torek, 28. marca, ob 20.00 na odru Slovenske filharmonije predstavili naslednji zbori:

Mešani pevski zbor Akademije za glasbo, Študentski pevski zbor Filozofske fakultete, Pevski zbor Veterinarske fakultete Phrenicus, Pevski zbor Medicinske fakultete – Cor, Pevski zbor študentov Fakultete za farmacijo in seveda gostitelji in organizatorji prireditve, PAZ Vinko Vodopivec pod vodstvom Jakoba Barba.

Kot zadnje v marcu bo ta petek, 31. marca ob 19.30 v cerkvi Sv. Jakoba na Gornjem trgu potekalo že 16. srečanje treh akademskih pevskih zborov – V troje je lepše. Trije akademski zbori – Akademski pevski zbor Maribor pod vodstvom Tadeje Vulc, Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija in Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom Rahele Durič Barić – si lokacijo koncerta med seboj podajajo in z letnim srečanjem skrbijo za ohranjanje pevskih in prijateljskih vezi ter za širjenje zborovske kulture v treh regijah.

Mesec marec je torej postregel z obilo zborovske glasbe in pripravil teren za april, ko bodo začeli deževati točni datumi in lokacije zborovskih letnih koncertov za maj in junij, poleg tega pa se bodo konec meseca zborovski sladokusci lahko ponovno zbrali v Mariboru in skupaj prisluhnili 17. Mednarodnemu zborovskemu tekmovanju Gallus.

 

 

 

 

 

 

Objavite komentar