NEIMENOVANJE MAG. MARKA REPNIKA: »NA VRSTI JE OČITNO LJUBITELJSKA KULTURA.«

Pismo Zveze kulturnih društev Slovenije

 

Četrtek, 24. december 2020, bo za ljubiteljsko kulturo obveljal kot žalosten dan. Kljub korektno izvedenemu javnemu natečaju, na osnovi katerega je nadzorni odbor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) že v oktobru predlagal ponovno imenovanje dosedanjega direktorja g. Marka Repnika, Vlada RS iz neznanih razlogov tega ni storila.

 

Mag. Marko Repnik uživa podporo stroke in sodelavcev. Foto: Matej Maček

 

JSKD je vse od svoje ustanovitve v letu 1996 ključna javna služba, ki skrbi za delovanje in razvoj  predvsem ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Tudi po njegovi zaslugi sta organiziranost in aktivnost ljubiteljske kulture v naši državi med najboljšimi v Evropi, še posebej pa v tem smislu izstopa množičnost ljubiteljske kulture. V Sloveniji danes deluje nekaj več kot 110.000 članov in podpornikov iz 6.034 kulturnih društev in sekcij, poleg teh pa še 40.000 mladih v različnih oblikah kulturnega delovanja. Ponosni smo lahko, da je tako.

Vodenje JSKD je zahtevna naloga, ki jo lahko dobro opravlja le oseba, ki odlično pozna ljubiteljsko kulturo in je v njej tudi delovala. Vsi dosedanji direktorji so to zahtevo izpolnjevali. Politika je do zdaj do sklada delovala konstruktivno in podpirala njegovo delo in ljudi, ki so ga vodili. Ni presenetljivo, da je bil na natečaju za direktorja g. Repnik edini prijavljeni; dokaz, da je delal dobro in užival splošno podporo. Z zavrnitvijo njegovega imenovanja, ki ni bila z ničimer obrazložena, sta minister za kulturo in Vlada RS pokazali svoj prezir do ustanove, ki že četrt stoletja uspešno služi interesu ljubiteljske kulture. A v resnici si zasluži prezir tisti, ki kadrovsko politiko izvaja na tak način.

Še posebej opozarjamo na dejstvo, da bo Slovenija poleti 2021 gostila največji dogodek na področju ljubiteljske kulture do sedaj: srečanje pevskih zborov iz vse Evrope, Europa Cantat. Namesto nujne podpore ministrstva je JSKD zdaj ostal brez človeka, ki je nad projektom bdel zadnja štiri leta.

Krovna nevladna organizacija ljubiteljske kulture, Zveza kulturnih društev Slovenije, ostro nasprotuje takemu ravnanju Vlade RS, ki ji strokovnost in dobro delo njene lastne ustanove očitno ne pomenita nič. Štejemo ga za del kadrovske čistke in s tem povezano politizacijo kulture, ki jo vlada brez vsakršnih skrupulov izvaja, kadarkoli se ji za to ponudi priložnost. To je malopridno početje, nad katerim smo zgroženi tudi ljubiteljski kulturni delavci in se mu bomo v skladu z načelom umetniške in človekove svobode vselej upirali. Kultura pač ni bila nikdar naprodaj in tako naj ostane tudi v prihodnje!

 

 

Pismo Zveze kulturnih društev Slovenije   Četrtek, 24. december 2020, bo za ljubiteljsko kulturo obveljal kot žalosten dan. Kljub korektno izvedenemu javnemu natečaju, na osnovi katerega je nadzorni odbor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) že v oktobru predlagal ponovno imenovanje dosedanjega direktorja g. Marka Repnika, Vlada RS iz neznanih razlogov tega ni storila.     JSKD je vse od svoje ustanovitve v letu 1996 ključna javna služba, ki skrbi za delovanje in razvoj  predvsem ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Tudi po njegovi zaslugi sta…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 3.77 ( 8 ocen)

Objavite komentar