»AL LEPŠI OD URŠKE BILO NI NOBENE?« NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO POSODOBITEV POVODNEGA MOŽA

Zveza kulturnih društev Slovenije, revija Primus in Kulturno-gledališko društvo Reciklaža vas vljudno vabijo k sodelovanju na literarnem natečaju za najboljšo izvirno, še neobjavljeno posodobitev Povodnega moža, ki se je lahko lotite bodisi v verzih bodisi prozi. Upodobite torej sodobno Urško in Povodnega moža, ki se lahko srečata na ljubem ali neljubem kraju. Pri gradnji likov in zgodbe ste lahko parodični, bodičasti, razmišljujoči, žalobni, resn(obn)i, knjižni, narečni ali provokativni, vedno znova pa samosvoji in inovativni (pri čemer naj vas ne zasrbijo prsti, da bi posnemali imenitno posodobitev Andreja Rozmana – Roze).

 

Avtorica kolaža: vizualna umetnica Maruša Štibelj

 

Po Urškinih (podvodnih) sledeh

Z natečajnim razpisom obeležujemo 50-letni jubilej pomembnega literarnega gibanja pri nas, imenovanega Srečanje pesnikov in pisateljev začetnikov, katerega pokrovitelj je bila tudi Zveza kulturnih organizacij Slovenije. Gibanje se je v tedanjem Gradišču (današnji Sv. Trojici v Slov. goricah) od leta 1973 odvijalo pod okriljem Kulturnega društva Ernest Golob – Peter in Aktiva Zveze socialistične mladine Gradišča v Slovenskih goricah, a se je po letu 1985 zaradi finančnih težav začelo seliti po Sloveniji in dobilo potomca: Festival mlade literature Urška, ki ga od leta 2000 v Slovenj Gradcu prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Literarno tradicijo Sv. Trojice je leta 2012 nadaljevalo Kulturno-gledališko društvo Reciklaža, ki je v sodelovanju z uglednimi strokovnimi žirijami osem let prirejalo najprej enodnevne, potem pa večdnevne literarne festivale, imenovane Zlet literarnih zavetnikov, kjer podeljujejo novo slovensko literarno nagrado literarni zavetnik/zavetnica – letos je na vrsti pravljični deveti zavetnik oziroma deveta zavetnica.

 

Pošiljanje vodoodpornih pesniških ali proznih stvaritev

Sodelujete lahko z največ enim izvirnim še neobjavljenim pesniškim ali proznim prispevkom. Nadenite si (podvodno) avtorsko masko in napišite bodisi največ 84 verzov dolgo balado ali pa lirsko oziroma epsko pesem v formi ali prostem verzu bodisi kratko zgodbo, dolgo največ 10.000 znakov s presledki.

Svoje stvaritve pošljite v elektronski obliki in jih oddajte na tej povezavi – brez skrbi, anonimnost pri elektronski oddaji je zagotovljena!

Podvodni e-arhiv bo odprt do vključno 9. maja 2022, tik preden odbije polnoč.

 

Po Urškinih podvodnih sledeh bo šla tričlanska žirija v sestavi Toneta Partljiča, Andreja Rozmana – Roze in Tadeja Goloba.

 

Vse podrobnosti o razpisu najdete na spletni strani zavetnik.si

 

Objava najboljših prispevkov

Deset do petnajst najboljših literarnih stvaritev po izboru strokovne žirije bomo objavili v elektronskem zborniku in reviji Primus.

 

Nagradni sklad

  1. nagrada: 500 evrov, unikatni kristalni izdelek steklarskih mojstrov iz Steklarne Rogaškain in častni naziv literarni zavetnik/zavetnica (finančno nagrado poklanja literarna botra ZKDS, naziv pa podeljuje KGD Reciklaža)
  2. nagrada: pravokotna knjižna sreča in naročnina na revijo Mentor za leto 2022 (Založba Goga, JSKD in revija Mentor)
  3. nagrada: knjižni prvenki (JSKD)

 

 

 

Zveza kulturnih društev Slovenije, revija Primus in Kulturno-gledališko društvo Reciklaža vas vljudno vabijo k sodelovanju na literarnem natečaju za najboljšo izvirno, še neobjavljeno posodobitev Povodnega moža, ki se je lahko lotite bodisi v verzih bodisi prozi. Upodobite torej sodobno Urško in Povodnega moža, ki se lahko srečata na ljubem ali neljubem kraju. Pri gradnji likov in zgodbe ste lahko parodični, bodičasti, razmišljujoči, žalobni, resn(obn)i, knjižni, narečni ali provokativni, vedno znova pa samosvoji in inovativni (pri čemer naj vas ne zasrbijo prsti, da bi posnemali imenitno posodobitev Andreja Rozmana – Roze).   Avtorica kolaža: vizualna umetnica Maruša…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.4 ( 1 ocen)

Objavite komentar