20 LET (IN ŠE KAKŠNO ČEZ) LUTKARSTVA V CELJU – OBUJENA GLEDALIŠKA ZVRST IN STRAST

20. junij 2024
Piše: mag. Marijana Kolenko

Lutka … je prvi korak v svet umetnosti

V družbi z našim velikim pesnikom

Lutkarstvo se je v Sloveniji začelo razvijati v dvajsetem stoletju. Najprej kot izraz ljudskih običajev, z uporabo ročnih lutk, tekom razvoja pa je dobivalo to področje nove dimenzije. Odlična lutkarica, dolgoletna docentka za lutkarstvo in scenske umetnosti na PF Univerze v Mariboru, mag. Breda Varl je v eni izmed poslanic ob svetovnem dnevu lutk zapisala: »Lutka – nežna ali groba, iz blaga ali lesa, taka na nitkah ali na palici, gibljiva ali bolj toga, nema ali klepetava – naj v zgodnjem otroštvu nagovarja vsakogar. Je prvi korak v svet umetnosti, čeprav ji ta privilegij le malokdo priznava. Prepričana sem, da njene vragolije nikoli ne bodo zamrle. Tako kot je skozi stoletja prišla v naš čas, bo naš odnos do nje prenesla zanamcem. In kar je otrokom ponujeno v rani mladosti, se zagotovo obrestuje v obdobju dozorevanja, zrelosti, odraslosti«.

Nekako s tem zavedanjem smo tudi v Celju pred več kot 20-timi leti projektno zasnovali lutkovno dejavnost. Pričeli s prvimi izobraževanji odraslih, saj smo želeli preveriti ali imajo lutke še vedno magično moč kot nekoč, uspešno ustvarili prve lutkovne predstave, ki so jih otroci in odrasli navdušeno sprejeli. V začetku nas je vodil cilj, oživiti lutkovno dejavnost v mestu Celju ter jo umestiti med pomembne ljubiteljske dejavnosti. Po prvih korakih ustvarjanja v projektni skupini, katere pobudnica sem bila takratna vodja Sklada za ljubiteljske kulturne dejavnosti na Območni izpostavi Celje, Marijana Kolenko, je nastopil čas, da smo ustanovili samostojno društvo – Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje, ki že 18. leto uspešno odkriva skrivnosti magije lutk in lutkovnih predstav. Hkrati smo spodbudili še eno skupino lutkarjev, ki je prav tako osnovala svoje društvo – Kulturno društvo Smeško, a so po nekaj letih lutkarstva prešli predvsem na organizacijo druge vrste dogodkov.

Na državnem srečanju lutkarjev v Kamniku

V več kot 20-tih letih sistematičnega dela in razvoja lutkarstva v Celju, smo prehodili zanimivo pot. Začetki segajo na področje izobraževanja, ki jih je organiziral Sklad za ljubiteljske kulturne dejavnosti in rezultat izobraževanj je vedno bila lutkovna predstava. Zagotovo vsak pozna Žogico Marogico, Volk in sedem kozličev, Kralj Matjaž in Alenčica, Obuti Maček…to so bile prve pravljice v lutkovnih predstavah, ki smo jih zaigrali kot projektna skupina in kasneje kot Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje. Lotevali smo se jih s priznanimi režiserji lutkarji, npr. Slavko Rakuša. Nekaj let so predstave režirali člani sami, ki jim je to bil poseben izziv, npr. Ciril Jagrič, Ksenija Leskovšek… a če smo želeli napredovati, smo morali poseči po strokovno prepoznanih režiserjih, ki so nas hkrati izobraževali in iskali animacijske izzive.

Na pot razvoja obvladovanja lutk in animacije so nas popeljali: Matevž Gregorič, Damjan Trbovc, Kajetan Čop, Mateja Šušteršič.

Pridobivanje znanja in Škratofest

Ves čas se zavedamo, da brez znanja ni napredka in da brez izobraževanj ne moremo dosegati dobrih rezultatov. Tako smo pred leti v društvu zasnovali Škratofest – tridnevno izobraževanje za člane društva (ki ga finančno podpira tudi ZKD) ter zunanje prijavljene (vzgojiteljice, učitelji…), v okviru katerega smo ob odličnih strokovnjakih nabirali pomembna znanja.

Gpostovanje v Kranju s predstavo Tri peresa

V veliko veselje nam je, da smo na ta način spodbudili lutkovno dejavnost tudi v vrtcih in šolah ter lutkarstvo utrdili kot pomembno gledališko zvrst ljubiteljskega ustvarjanja. Rezultat sistematičnih in strokovno bogatih izobraževanj so vrhunske lutkovne predstave zadnjih let: Trije Čiči junačiči, Veronika in Friderik, Alma in Tri peresa, s katerimi smo navduševali na območnih, regijskih in državnih srečanjih lutkovnih skupin.

Vsako leto se razveselimo zelo dobrih strokovnih ocen (kritik) naših predstav, še posebej pa smo zadovoljni, da smo se v zadnjih štirih letih vedno uvrstili na državno srečanje lutkovnih skupin Slovenije, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti in posegli po najvišjih priznanjih. Zlata priznanja za izvrstne predstave (iskrena zahvala gre tudi odličnim režiserjem ter oblikovalcem lutk), v katerih prav zares vsi člani zelo uživamo, našemu Društvu Škratovemu lutkovnemu gledališču Celje, dajejo energijo in zalet, da snujemo vedno nove predstave.

Ponosni smo tudi na to, da smo v Društvu Škratovo lutkovno gledališče Celje močno povezana skupina predanih lutkovnih entuziastov, ki verjamemo v moč lutk, v magijo animacije, ki čara otroke in odrasle ter jih vabi v svet lutkovnih junakov.

Prav tako smo ponosni na številne odigrane lutkovne predstave v okviru Poletja v Celju – Knežjem mestu ter v okviru različnih lutkovnih abonmajev, ki jih organizirajo Zavodi za kulturo (Žalec, Prebold, Laško, Sevnica, Gledališče Kranj, Slovenska Bistrica …). Za vedno nam bodo ostale v spominu odigrane predstave v Splošni bolnici Celje – otroški bolnišnični oddelek, kjer smo vedno pustili svoja lutkovna srca, saj smo otrokom pričarali »pravljično sonce« v času bivanja v bolnišnici.

Spomini na začetke

Alma je le ena od uspelih predfstav

Pogled nazaj – na prve korake »postavljanja« lutkarstva v Celju – nam nariše nasmeh na obraz. Celjsko lutkovno dejavnost smo tako postavili na slovenski zemljevid, se dokazali z odličnimi rezultati, predvsem pa utrdili zavedanje, da je lutkovna dejavnost izjemno pomemben del ljubiteljskega gledališkega kulturnega ustvarjanja.

Zavedamo se, da vseh doseženih rezultatov ne bi zmogli sami. Tako se lutkarji zahvaljujemo vsem režiserjem, oblikovalcem lutk, izjemnim glasbenikom, ki so ustvarili odlično glasbo za predstave (hvala Bojan Draksler), hvala za podporo ZKD Celje in JSKD ter vsem članom društva, ki iz leta v leto sanjajo nove predstave.

Ker smo bili tudi na zadnjem državnem srečanju lutkovnih skupin Slovenije »zlati« s predstavo (brata Grimm) Tri peresa (odlična režija in lutke Mateja Šušteršič), je prav da zapišemo tudi kdo smo člani Društva Škratovo lutkovno gledališče Celje: Breda Stepan (tudi predsednica društva), Mateja Podpečan (multi-instrumentalistka), Natalija Jenko, Ajda Jonak, Urška Jagrič, Niko Korenjak, Suzana Savković, Brina Cehner, Marijana Kolenko in Paulina Veronek.

Danes, po več kot 20-tih letih uspešnega razvijanja lutkovne dejavnosti zato lahko zapišemo, da je lutkarstvo v Celju zares močno zasidrano in vpeto med ljubiteljske kulturne dejavnosti, ki bogatijo tako otroke kot odrasle.

20. junij 2024 Piše: mag. Marijana Kolenko Lutka … je prvi korak v svet umetnosti Lutkarstvo se je v Sloveniji začelo razvijati v dvajsetem stoletju. Najprej kot izraz ljudskih običajev, z uporabo ročnih lutk, tekom razvoja pa je dobivalo to področje nove dimenzije. Odlična lutkarica, dolgoletna docentka za lutkarstvo in scenske umetnosti na PF Univerze v Mariboru, mag. Breda Varl je v eni izmed poslanic ob svetovnem dnevu lutk zapisala: »Lutka – nežna ali groba, iz blaga ali lesa, taka na nitkah ali na palici, gibljiva ali bolj toga, nema…

Pregled ocene

Povzetek : Mag. Marijana Kolenko, podpredsednica ZKD Slovenije, neumorna pevka v pevskem zboru, lutkarica in ne navsezadnje uspešna ravnateljica OŠ Lava Celje tokrat o uresničenju ene od njenih pobud

Ocena uporabnikov: 4.36 ( 2 ocen)

Objavite komentar