ZLET LITERARNIH ZAVETNIKOV 2022 V ZNAMENJU POLSTOLETNICE PRVEGA SREČANJA PISATELJEV ZAČETNIKOV

Tekst in foto: Maks Pust in Mirjam Gostinčar

Že tradicionalno, letos devetič, je Kulturno-gledališko društvo Reciklaža (z neumornima organizatorjema Saro Špelec in Tinetom Dolžanom) skupaj z ZKD Slovenije in revijo Primus razpisalo literarni natečaj, tokrat z naslovom Al lepši od Urške bilo ni nobene?, ki tematsko sloni na motivu Urške in povodnega moža. K sodelovanju so bili povabljeni tako pesniki kot prozaisti; organizatorji so prejeli  89 pesmi in kratkih zgodb, najboljši po izboru strokovne žirije Mojci Petaros pa je bil podeljen naziv literarna zavetnica.

Knjižni sladokusci, udeleženci natečaja, smo navajeni, da kulturno bogata podelitev ponuja obilico dogodkov. Letos se je sicer ta preselila iz idilične Svete Trojice v Ljubljano, a nič zato. Dogodek ni čisto nič izgubil na teži, Ljubljana pa je poleg tega vplivala na izbiro tokratnega naslova. Povodni mož je glede na Prešernovo balado namreč Ljubljančan.

Na sončno soboto 3.9. je bila (pred sklepno večerno razglasitvijo zmagovalcev natečaja) organizirana VIP vožnja z ladjico (v dveh etapah), ki je, pod pokroviteljstvom JSKD OI Ljubljana potekala od Trnovskega pristana do Cukrarne. Na njej so se zbrani publiki predstavili člani žirije, ki je bila letos zares eminentna: Andrej Rozman – Roza, Tadej Golob in Tone Partljič, ki so nam krajšali čas bodisi s poezijo (posodobljena pesem o Urški in Povodnem možu s strani Roze) bodisi s prozo (uvod v nov detektivski roman Tadeja Goloba), za povrh pa je program zaokrožil Jani Kovačič s pevskimi vložki, ki smo jim pritegnili tudi potniki. Razigrani vožnji je sledil pripovedni izlet po literarni Ljubljani pod taktirko literarne zgodovinarke Milene Mileve Blažić, ki nam je zaupala literarne skrivnosti, vtkane v uličice prestolnice.

Vrhunec je vsekakor podelitev nagrade, ki je v večernih urah potekala na polnem vrtu Društva slovenskih pisateljev. Program je povezovala gledališka igralka Barbara Vidovič, dogajanje pa je popestril nastop vokalne skupine BeJazzy pod vodstvom Ksenje Pirc. Prvonagrajenka Mojca Petaros je bila simbolno ustoličena ob Knjižnem kamnu, ki seveda aludira na knežji kamen, pokroviteljstvo finančnega dela nagrade pa je prevzela Zveza kulturnih društev Slovenije. Poleg drugouvrščene Dragice Šteh in tretjenagrajenega para Tomaža Karata in Brine Karat je bilo štirinajst najboljših tekstov (kot vsako leto) uvrščenih v e-zbornik.

Prilagam nekaj fotografij, ki dokazujejo, kako  se v poznopoletnoem popoldnevu in večeru združijo literatura in njeni občudovalci. Prelepo vzdušje optimizma in zadovoljstva, ki ga ne vidimo prav pogosto. Verjamem, da vam večine ljudi na fotografijah ne bo ravno težko prepoznati: Tone Partljič, Jani Kovačič, Milena Mileva Blažič, organizatorja Sara Špelec in Tine Dolžan, na zadnji fotografiji pa poleg zmagovalke Mojce Petaros stoje pravzaprav vsi, ki so pripomogli, da se je vse skupaj tako dobro izteklo.

Kaj naj še dodam, razen: se vidimo ob letu osorej.

Vsi tri nagrajeni prispevki so v Primusu objavljeni kot samostojno stoječe objave, saj si to zaslužijo. Rubrika: Aplavzi!

 

Objavite komentar