SLOVENSKI DAN V SCHLADMINGU

Piše: Milan Pavliha

MID EUROPE je največja evropska glasbena prireditev s poudarkom na godbeništvu. Z leti je Schladming pridobil status kraja, v katerem se srečujejo mednarodni glasbeni strokovnjaki in ljubitelji iz vsega sveta in kjer nastopajo vrhunske glasbene skupine. V okviru festivala potekajo različni koncerti (na koncertnem odru, na odrih po Schladmingu ter na snežnem stadionu šov godbeništva v gibanju), seminarji, pogovori ter mednarodni mladinski pihalni orkester. Letos je bil v Schladmingu v petek, 15. julija 2016, slovenski dan. Predstavljeno je bilo slovensko godbeništvo: veteransko gibanje v slovenskem godbeništvu, pihalna orkestra, ki delujeta na koncertni težavnostni stopnji in najboljša slovenska godba, ki izvaja figurativno godbeništvo v gibanju.

Več kot stoletna tradicija slovenskih godb kaže, da so v njih igrale številne generacije godbenikov. Mnoge je glasba spremljala vse življenje, ne glede na to, ali so se z njo ukvarjali poklicno ali ljubiteljsko. Veselje do glasbe in še posebej do godbe ter potreba po druženju je bila pri mnogih tako močna, da so se začeli povezovati v veteranske godbe. S tem so ustvarili možnosti za še ustvarjalnejše preživljanje svojega vsakdana.

Za potrebe mednarodne uveljavitve slovenskega seniorskega godbeništva so se veteranske godbe odločile, da sestavijo skupni orkester, sestavljen iz članov vseh sedmih veteranskih godb. Svoj krstni nastop je imel pod nazivom Združeni slovenski veteranski orkester na 10. jubilejnem festivalu veteranskih godb 9. julija v Laškem.

Že teden kasneje, 15. julija, se je Združeni slovenski veteranski orkester predstavil mednarodni publiki v avstrijskem Schladmingu na mednarodnem srečanju pihalnih orkestrov MID EUROPE. Koncertni program so pod vodstvom dirigenta Ervina Hartmana izvedli v novi kongresni (koncertni) dvorani. V enournem koncertnem programu so predstavili dela slovenskih skladateljev Emila Glavnika, Vinka Štrucla, Janka Gregorca, Vilka&Slavka Avsenika, Ervina Hartmana st.,Draga Lorbka in J.F.Wagnerja.

Gostje v kongresni dvorani, med njimi ugledni glasbeniki iz Evrope, so nastop slovenskega seniorskega orkestra z izključno slovenskim programom zelo ugodno strokovno in s simpatijami ocenili.

Za koncert v Schladmingu so se godbenice in godbeniki skrbno pripravljali doma in na treh skupnih vajah v Laškem ter Libojah. Splačalo se je: rodil se je nov orkester, nove možnosti druženja in nastopanja, okrepile so se prijateljske vezi. Poglobil se je vedrejši pogled na jutri!

V Schladmingu so v okviru »Slovenskega dne« to popoldne nastopili še Papirniški pihalni orkester Vevče, Godba Cerknica in Laška pihalna godba.

Piše: Milan Pavliha MID EUROPE je največja evropska glasbena prireditev s poudarkom na godbeništvu. Z leti je Schladming pridobil status kraja, v katerem se srečujejo mednarodni glasbeni strokovnjaki in ljubitelji iz vsega sveta in kjer nastopajo vrhunske glasbene skupine. V okviru festivala potekajo različni koncerti (na koncertnem odru, na odrih po Schladmingu ter na snežnem stadionu šov godbeništva v gibanju), seminarji, pogovori ter mednarodni mladinski pihalni orkester. Letos je bil v Schladmingu v petek, 15. julija 2016, slovenski dan. Predstavljeno je bilo slovensko godbeništvo: veteransko gibanje v slovenskem godbeništvu, pihalna orkestra, ki delujeta na koncertni težavnostni stopnji in najboljša slovenska…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 3.54 ( 4 ocen)

Objavite komentar