DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR AGLAJA ALI: »KDOR POJE, ZLO NE MISLI.«

Piše: Manja Žugman

 

Dekliški pevski zbor Aglaja prepeva že dobro desetletje. Deluje od oktobra 2010 in letos šteje že enajsto pevsko sezono. V zboru je trenutno osemnajst članic, ki delujejo v Radljah ob Dravi in prihajajo iz različnih krajev Dravske in Mežiške doline. Njihova zborovodkinja in ustanoviteljica je profesorica glasbe Kerstin Pori, pod taktirko katere so na različnih tekmovanjih dosegle izvrstne rezultate.

 

Ta zeleno-modri nasmešek Aglajk, ujet v objektiv Marise Grnjak in Gregorja Lorenca, je pravilo in ne izjema.

 

Kerstin Pori je leta 2013 diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru na smeri Glasbena pedagogika in je že med gimnazijo in študijem prepevala v različnih zborovskih sestavih. Dekliški pevski zbor Aglaja, s katerim danes dosega državne in mednarodne uspehe, pa je kot študentka ustanovila že leta 2010 v domačem kraju v Radljah ob Dravi. Za svoje zborovsko delo je na petih tekmovanjih prejela priznanja za najboljšo dirigentko tekmovanja, perspektivno zborovodkinjo oziroma debitantko. Osem let je prepevala v Akademskem pevskem zboru Maribor, kjer je bila več let korepetitorka in eno leto tudi asistentka dirigentke. V letu 2011 je soustanovila Vokalni kvartet Rusalke, s katerim se uspešno udeležujejo državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanj. Od februarja 2014 je zaposlena na OŠ Toneta Čufarja v Mariboru, kjer poučuje glasbeno umetnost in vodi štiri pevske sestave, s katerimi se redno udeležuje območnih pevskih revij, tekmovanj in festivalov. V sezoni 2017/2018 je bila zborovodkinja zbora PU in Junior pevske šole CS. Z zborom Junior so v tej sezoni na državnem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov prejeli priznanje za najboljši otroški pevski zbor 26. Revije Zagorje ob Savi.

Na tej fotografiji pa je Kerstin Pori na levi v vlogi vijolične drevesne vile. Foto: Neža Ternik

 

Prepevajo vse vrste skladb: priredbe domačih in tujih ljudskih pesmi, domačih in tujih umetnih skladb, rade pa zapojejo tudi kakšno tujo ali domačo zabavno pesem. Leta 2018 so izvedle enega njihovih najljubših projektov: koncert Afriško-ameriški ritmi (afriških in gospel skladb), v katerega so vključile tudi ples. Zelo rade pa zapojejo tudi tekmovalne skladbe, v izvedbo katerih je seveda treba vložiti precej več študija, truda in vaj. Nasploh imajo rade udarne skladbe s hitrim ritmom, po končanih koncertih pa zapojejo tudi na pogostitvah in druženjih.

»Aglajo sestavljajo članice stare od sedemnajst do triintrideset let; so torej dijakinje, študentke, nekatere pa že tudi redno zaposlene. Enkrat na teden imajo triurne vaje, pred koncertnimi nastopi ali tekmovanji pa se dobijo tudi večkrat na teden. V vsaki sezoni izpeljejo še ene intenzivne vaje; ponavadi potekajo v CŠOD-ju ali kar v njihovi pevski sobi.« Foto: osebni arhiv

 

Nastopajo v domačem kraju in okolici, na tekmovanjih in gostovanjih po slovenski državi, imele so tudi koncert v Avstriji, kjer so zapele z zborom Kärntner Landesjugendchor, njihovi glasovi pa so odmevali tudi na tekmovanjih v tujini: v Pragi, Riminiju in Poreču. Trenutno se pripravljajo na koncert ob 10-letnici zbora, kjer bodo predstavile pevkam zelo ljube muzikale z Broadwaya.

Čeprav se je skozi leta v zboru zamenjalo kar nekaj pevk, so vse ambiciozne, delovne, motivirane in predane petju. Ker so se med njimi spletle prijateljske vezi, njihovo druženje presega odrske deske.

Ker so dekleta, ki se med drugim lahko pohvalijo kar s tremi zlatimi priznanji, vedno pripravljena na nove izzive (in žurke). Foto: Marisa Grnjak in Gregor Lorenc

 

Lani bi se naj udeležile državnega tekmovanja Naša pesem, a je bilo zaradi korona virusa odpovedano. Njihov cilj je posneti še štiri tekmovalne skladbe in jih dodati na zgoščenko, ki naj bi izšla ob praznovanju 10-letnice zbora. V prihodnosti načrtujejo veliki koncert v sodelovanju z Big bandom Radlje ob Dravi, ki bo predvidoma potekal letošnje poletje. Tema koncerta bodo že omenjeni muzikali z Broadwaya.

Poleg tega se bo letos konec julija v Ljubljani odvijal tudi eden največjih mednarodnih glasbenih festivalov Europa Cantat, na katerega so že prijavljene kot udeleženke različnih ateljejev, sodelovale pa bodo tudi na koncertih Zbori zborom.

Na koncu velja izpostaviti še njihove pomembne dosežke. Aglaja je zmagala na regijskih koncertih Sozvočenja (2014, 2018) in nastopila na sklepnem koncertu na odru Slovenske filharmonije v Ljubljani. Na regijskih tekmovanjih Od Celja do Koroške se lahko pohvali s tremi zlatimi priznanji. Na državnem tekmovanju Naša pesem je prejela srebrno priznanje, na mednarodni ravni si je na tekmovanju v Riminiju (Rimini International Choral Competition) prislužila dve srebrni priznanji, iz Prage pa je odnesla zlato priznanje; pevke so nastopile tudi na festivalu netekmovalnega značaja Istra Music Festival v Poreču in prejele priznanje.

 

Prej:

Foto: osebni arhiv

Potem:

V času karantene imajo enkrattedenske dveurne vaje na daljavo preko ZOOM-a. Foto: Kerstin Pori

 

Aglajke pravijo, da si zelo želijo novih nastopov in skupnih vaj, ker je delo na daljavo izredno zahtevno. Največja umetnost zborovskega delovanja je prav to, da se pevci medsebojno poslušajo, kar je pod trenutnimi pogoji nemogoče, zato upajo na vajam in življenju nasploh bolj naklonjene čase.

 

 

Slednjih si želi tudi ljubiteljsko gledališče, o delovanju katerega je spregovoril dr. Gašper Troha.

Piše: Manja Žugman   Dekliški pevski zbor Aglaja prepeva že dobro desetletje. Deluje od oktobra 2010 in letos šteje že enajsto pevsko sezono. V zboru je trenutno osemnajst članic, ki delujejo v Radljah ob Dravi in prihajajo iz različnih krajev Dravske in Mežiške doline. Njihova zborovodkinja in ustanoviteljica je profesorica glasbe Kerstin Pori, pod taktirko katere so na različnih tekmovanjih dosegle izvrstne rezultate.     Kerstin Pori je leta 2013 diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru na smeri Glasbena…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 3.31 ( 4 ocen)

Objavite komentar