TISOČ IN EN FOTOVERZ MIRJAM DULAR OB SVETOVNEM DNEVU POEZIJE

Piše: Ana Porenta

 

Pesnica Mirjam Dular je med skoraj triletnim nepretrganim vsakodnevnim snovanjem 1001 fotoverza pri Layerjevi založbi v Kranju izdala že tri knjige z izbranimi fotoverzi: Stikanja (2020), SND – Spoznavanje narave in družbe (2021) in še čisto svežo Liriko (2022). Njen 1001 fotoverz se je od 22. junija 2019 in do 18. marca 2022 stekal tudi na portalu www.pesem.si.

»Če risalni list zavalovi,/naložim nanj skladovnice enciklopedij/o Šeherezadi/in berem/tisoč prekinjenih zgodb preteklosti,« je prepričana Mirjam Dular, ki je tisoč in eno noč posvetila poeziji.

 

Si tisoč lahko predstavljamo? Kaj pomeni ponoviti nekaj tisočkrat? Tisoč in ena noč – to je fascinacija, h kateri se je Mirjam Dular, odkar je prvič slišala za Šeherezado, kar naprej vračala. Želela je na lastni koži izkusiti, ali je res mogoče pripovedovati tako dolgo, in za vsakodnevno izrekanje izbrala obliko fotoverza, se pravi obliko vizualne pesmi.

Vsak od tisoč in enega dneva (ki je bil pogosto že noč) je postal stopnička na tem veličastnem stopnišču, kjer so razstavljene fotografije in nam spregovorijo v obliki zdaj kratkih, zdaj daljših pesmi. Povežejo nas z zunanjim svetom, z razmišljanji in dejanji najrazličnejših pesniških subjektov, pogosto so usmerjeni v okolje, naravo, družbo in v aktualno, tudi v ulično dogajanje – od množičnih shodov do grafitov –, ki jih srečujemo na zidovih Ljubljane. Za sodobnim dogajanjem bralci v fotoverzih pogosto najdemo podstati v zgodovini, znanosti, mitologiji in literaturi. Mirjam Dular je s svojim izjemnim projektom pokazala, da se lahko minljivosti tudi danes zoperstavljamo s pripovedovanjem / pisanjem, z ujemanjem utrinkov iz lastnih vsakdanjikov, s podoživljanjem dogajanja in (samo)refleksijo, ki zveni takole:

 

Šeherezada

(fotoverz, 13. 8. 2021)

 

Rada rišem večerne motive

z vodenimi barvicami.

Če risalni list zavalovi,

naložim nanj skladovnice enciklopedij

o Šeherezadi

in berem

tisoč prekinjenih zgodb preteklosti.

Tisoč noči

je govorila dolge, skrivnostne pesmi,

izrisovala naklonjenost,

in tisoč juter je

utrujena zaspala.

Njeno fabulo ti povem,

ti počešeš moje zlate laske

in zaspiva v Bagdad.

(M. D.)

 

Dogodek v počastitev svetovnega dneva poezije ob zaključku projekta bo v soboto, 19. 3. 2022, ob 20. uri, na Pesem.si, imenovan 1001 fotoverz: videovirtualni večer z Mirjam Dular. Na večeru bodo poleg avtorice sodelovale tudi urednice knjižnih izdaj: Ana Žunič iz Layerjeve založbe, Helena Zemljič, ki je tudi urednica na portalu Pesem. si, in njegova glavna urednica Ana Porenta.

 

»In mirno plavala bi moja barka … (OMG!) … časopisasta barčica,/sidrana, nametana s preoblekami, malicami in spominjanjem,« med drugim Mirjam Dular zapiše v svoji pesmi Popotovanja s prilegajočim se fotoverzom.

 

Piše: Ana Porenta   Pesnica Mirjam Dular je med skoraj triletnim nepretrganim vsakodnevnim snovanjem 1001 fotoverza pri Layerjevi založbi v Kranju izdala že tri knjige z izbranimi fotoverzi: Stikanja (2020), SND – Spoznavanje narave in družbe (2021) in še čisto svežo Liriko (2022). Njen 1001 fotoverz se je od 22. junija 2019 in do 18. marca 2022 stekal tudi na portalu www.pesem.si.   Si tisoč lahko predstavljamo? Kaj pomeni ponoviti nekaj tisočkrat?…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.68 ( 2 ocen)

Objavite komentar