Razstava 5 bilijonov čikov opozarja na problem odpadkov v morju

Avtor: STA, uredništvo

Morja po vsem svetu so polna plastičnih odpadkov, med katerimi so najpogostejši cigaretni ogorki, opozarja društvo Smetumet z razstavo 5 bilijonov čikov, ki jo je v sodelovanju s Pomorskim muzejem Sergeja Mašere v sredo odprlo v razstavišču Monfort v Portorožu. Razstavljena so dela sedmih ustvarjalcev, sestavljena iz morskih odpadkov.

Vsako leto se znajde v naravi pet bilijonov cigaretnih ogorkov, ki so zelo škodljivi, je opozorila soavtorica razstave Alenka Kreč Bricelj iz društva Svetumet. Po podatkih tega društva, ki se ukvarja z osveščanjem ljudi o obremenjenosti okolja z odpadki, so cigaretni ogorki med glavnimi onesnaževalci morja z mikroplastiko in toksini.

Glavna sestavina cigaretnih ogorkov je celulozni acetat, ki v morju počasi razpada na mikroskopsko majhne delce. Ogorki vsebujejo tudi nikotin, težke kovine in najmanj 250 drugih kemikalij, ki škodijo zdravju. Za zdaj ne na evropski ne na državni ravni ni predpisov, ki bi konkretno prispevali k zmanjševanju količine teh smeti, še opozarjajo v društvu.

Iz nekaterih odpadkov, ki so jih zbrali ob morskih obalah, so na pobudo društva nastali umetniški izdelki. Ustvarili so jih Arjan Pregl, Sangara Perhaj, Matej Kocjan – Koco, Tanja Pađan – Kiss the Future, Gala Alica Ostan Ožbolt, Sara Skenderija, Nataša in Katja Skušek. Njihovi izdelki bodo v Portorožu na ogled do 3. decembra.

Objavite komentar