JEVNIŠKI PEVCI NA FESTIVALU DUHOVNE GLASBE V NIŠU

Piše: Janez Kukovica

Pevke in pevci mešanega pevskega zbora KUD Jevnica so se v začetku letošnjega junija udeležili festivala duhovne zborovske glasbe v Nišu, imenovanega Muzički edikt. Povabilo za sodelovanje na tem velikem glasbenem dogodku mednarodnega ranga, ki so ga prejeli Jevničani, gre pripisati dobremu glasbenemu in siceršnjemu vtisu, ki so ga pustili pred leti v Nišu kot gostje slovenskega društva France Prešeren.

Mesto Niš je omenjeni festival prvič organiziralo leta 2009, letošnji pa je bil peti po vrsti. Nastal je na pobudo domačega zbora Branko, v katerem so menili, da se v Nišu, rojstnem mestu Konstantina I. Velikega, prvega cesarja, ki je leta 313 z Milanskim ediktom v rimskem cesarstvu razglasil versko svobodo in sprejel krščanstvo, spodobi negovati duhovno glasbo in jo obeležiti tudi s srečevanjem pevskih zborov. Na dosedanjih festivalih je sodelovalo okoli 60 zasedb iz 20 držav, letos pa je na Muzičkem ediktu sodelovalo 18 zborov – poleg več srbskih zborov so nastopili še zbori iz Rusije (Moskva, Belgorod), Velike Britanije (Birmingham), Francije (Pariz), Nemčije (Berlin), Izraela (Jeruzalem), Črne gore in Grčije ter MePZ KUD Jevnica, ki je bil edini zbor iz Slovenije.

 

festival duhovne glasbe Niš

Foto: Janez Kukovica

Za jevniške pevke in pevce je bilo sodelovanje na Muzičkem ediktu v Nišu eno najelitnejših gostovanj doslej, saj so peli v družbi izjemno kakovostnih evropskih zborov, med katerimi kaže izpostaviti nekatere: izraelski zbor Svetega apostola Jakoba, komorni zbor filharmonije iz Belgoroda in zbor cerkve Sv. Aleksandra Nevskega iz Pariza, medtem ko so v soboto na slovesnem koncertu nastopili skupaj z zborom moskovskega konservatorija za glasbo.

Čeprav so bili jevniški zboristi v primerjavi z omenjenimi zbori, ki imajo za seboj močno organizacijsko »infrastrukturo« in državno podporo, izrazito ljubiteljska zasedba, pa je bil njihov nastop pri skoraj 500-glavi publiki sprejet s simpatijami in nagrajen s prisrčnim aplavzom. V primerjavi s prevladujočim repertoarjem iz pravoslavne liturgije pa je program jevniškega zbora, ki je predstavil glasbo slovenskega katoliškega prostora, sproščujoče izstopal in popestril resnobno zvočno podobo pravoslavnega sveta. Njihov program je namreč predstavil tako starejše (Ignacij Hladnik, Lojze Mav, Leopold Belar, Matija Tomc) kot mlajše skladatelje slovenske duhovne glasbe (Črt Sojar Voglar, Andrej Makor). Zazvenele so sproščena priredba ljudske kolednice, ekspresivna uglasbitev liturgičnega besedila Otche nash v starocerkveni slovanščini, kot tudi ene izmed lepših, v cerkveni zborovski literaturi že »zimzelene« skladbe. Na koncu se je zbor gostiteljem zahvalil z izvedbo skladbe iz repertoarja pravoslavne liturgične »klasike«, enim od stavkov iz Mokranjčevega Opela.

Jevničani so naslednji dan s petjem sodelovali še pri maši v niški katoliški cerkvi ter po maši izvedli samostojni koncert priredb slovenskih narodnih pesmi. Kot rečeno, je bil nastop na festivalu Muzički edikt za jevniški zbor dragocena izkušnja in določeno priznanje njegove kakovosti glede na druženje z ostalimi skoraj profesionalnimi zbori, zdi se pa, da se bodo Jevničani glede na to, da so iz Niša že dobili vabilo na naslednji velik zborovski dogodek (Mokranjčevi dnevi v Negotinu), tja še vračali.

Piše: Janez Kukovica Pevke in pevci mešanega pevskega zbora KUD Jevnica so se v začetku letošnjega junija udeležili festivala duhovne zborovske glasbe v Nišu, imenovanega Muzički edikt. Povabilo za sodelovanje na tem velikem glasbenem dogodku mednarodnega ranga, ki so ga prejeli Jevničani, gre pripisati dobremu glasbenemu in siceršnjemu vtisu, ki so ga pustili pred leti v Nišu kot gostje slovenskega društva France Prešeren. Mesto Niš je omenjeni festival prvič organiziralo leta 2009, letošnji pa je bil peti po vrsti. Nastal je na pobudo domačega zbora Branko, v katerem so menili, da se v Nišu, rojstnem mestu Konstantina I. Velikega, prvega…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.26 ( 1 ocen)

Objavite komentar