ANATOMIJA LUTKE V NOVI GORICI

Piše: Anja Mugerli

Leto 2016 je bilo v Novi Gorici Lutkovno leto, saj je posvečeno Milanu Klemenčiču (1875–1957), začetniku slovenskega lutkarstva in ustanovitelju Lutkovnega gledališča Ljubljana. V ta namen so različne institucije, društva in posamezniki v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica vse leto pripravljali številne prireditve, delavnice ter lutkovne predstave. Med soorganizatorji je tudi Kulturno-umetniško društvo Krea, ki se je Milanu Klemenčiču poklonilo že lani, ob 140-letnici njegovega rojstva, z lutkovno delavnico, na kateri so udeleženci izdelovali marionete. Projekt Anatomija lutke so pri KUD-u Krea – tudi zaradi velikega navdušenja, s katerim so udeleženci delavnico sprejeli lani – letos nadaljevali in ga še razširili.

Pod mentorstvom diplomirane scenografke in ljubiteljice lutkovne umetnosti Mojce Valič so v novembru 2016 organizirali sklop likovno-lutkovnih delavnic, na katerih so udeleženci izdelovali ploske lutke, s katerimi so spoznali tudi senčno gledališče, ročne lutke, javajke ali lutke na palici in marionete. Delavnice so bile namenjene odraslim oziroma vsem, starejšim od 15. leta, ki jih zanima čarobni svet lutk, saj želijo v društvu odpraviti prepričanje, da so lutke samo za otroke. Delavnic se je poleg študentov in posameznikov, ki jih zanimajo tehnike izdelovanja lutk, udeležilo tudi veliko pedagoško-andragoških delavcev, ki so jih bili v društvu posebej veseli, saj bodo vzgojitelji in učitelji svoje navdušenje nad lutkami ter znanje, pridobljeno na delavnicah, prenesli v vrtcih in šolah naprej na otroke. Ob tem velja poudariti, da so tovrstne delavnice na Goriškem pa tudi širše po Sloveniji dobrodošla novost, saj lutkovne delavnice sicer organizira le Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Ravno pomanjkanje lutkovnih delavnic za odrasle pa tudi lutkovnih predstav za odrasle je KUD Krea in mentorico Mojco Valič spodbudilo, da se lotijo projekta Anatomija lutke. O uspešnosti projekta pričata odlična udeležba, saj so se vsa prosta mesta hitro zapolnila, pa tudi podatek, da se delavnic niso udeležili le Novogoričani, temveč so se nanje pripeljali tudi iz Komna in celo iz Velenja.

Z izjemo delavnice senčnih lutk, ki je trajala dva dni, so vse delavnice potekale tri dni, odvijale pa so se v Carinarnici – bivaku urbane kulture in na Mostovni. Mentorica delavnic Mojca Valič je udeležencem razložila posamezne tehnike izdelovanja in nato spremljala izdelavo. Na srečanjih je poudarila, da je izdelovanje lutk za človeka koristno ne le z vidika domišljije in urjenja ročnih spretnosti, temveč tudi zato, ker ima izdelovalec med ustvarjanjem možnost, da si ogleda svoje telo, njegovo obliko in delovanje – poleg anatomije lutke torej spoznava tudi svojo anatomijo. Udeleženci menijo, da opazovanje samega sebe med izdelovanjem lutke deluje skoraj blagodejno, saj so lahko brez zadržkov pozorni na prepoznavne značilnosti telesa, kar je v nasprotju z običajnim skrivanjem lastnih »pomanjkljivosti«, pa naj bodo to dolge okončine, izbuljene oči, prevelika ušesa ali nos – bolj so telesne oblike in obrazne poteze poudarjene, bolj je lutka zanimiva.
Vsak udeleženec je po zaključku delavnice s seboj domov odnesel svojo lutko in seveda ogromno novega znanja. Pri KUD-u Krea si želijo, da s koncem leta 2016 zanimanje za lutke med Novogoričani ne usahne, temveč se nadaljuje, k čemur želijo tudi sami prispevati in nedvomno tudi bodo, saj načrtujejo že nove projekte.

Piše: Anja Mugerli Leto 2016 je bilo v Novi Gorici Lutkovno leto, saj je posvečeno Milanu Klemenčiču (1875–1957), začetniku slovenskega lutkarstva in ustanovitelju Lutkovnega gledališča Ljubljana. V ta namen so različne institucije, društva in posamezniki v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica vse leto pripravljali številne prireditve, delavnice ter lutkovne predstave. Med soorganizatorji je tudi Kulturno-umetniško društvo Krea, ki se je Milanu Klemenčiču poklonilo že lani, ob 140-letnici njegovega rojstva, z lutkovno delavnico, na kateri so udeleženci izdelovali marionete. Projekt Anatomija lutke so pri KUD-u Krea – tudi zaradi velikega navdušenja, s katerim so udeleženci delavnico sprejeli lani – letos…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 3.9 ( 1 ocen)

Objavite komentar