KOFETARJI-M (KOFETARJI ZA MLADE)

Piše: Olga Paušič

Sedem let delovanja – sedem gledaliških predstav za otroke. To je skupina Kofetarji-M (kofetarji za mlade), ki pripravlja odrske uprizoritve za lendavske malčke. Ko smo v Društvu upokojencev  Lendava pred  devetimi leti razmišljali o tem, da bi ustanovili gledališko skupino Kofetarji, se je kmalu rodilo spoznanje, da nas je pravzaprav dovolj tudi za dve skupini, ena bi pripravljala predstave za odraslo občinstvo, druga pa za najmlajše. Tista za »odrasle« je uprizorila v minulih 9 letih 3 celovečerne predstave: Kofetarji, En hribček bom kupil in Gremo na morje (besedila najdete v zbirki Olge Paušič Z nasmehom na oder, Založba VED, Maribor, 2015).

Sneguljčica

Vodila sem skupino Kofetarji-M in njeno delo želim predstaviti v naslednjih vrsticah. Kot slovenistka na Dvojezični OŠ I Lendava sem dobrih 35 let vodila mladinsko gledališko skupino, tako so se nabrale številne koristne izkušnje, ki so mi prišle pri delu z odraslimi – upokojenci – še kako prav. Gledališke predstave za otroke pa me privlačijo tudi še danes, deset let po upokojitvi! Naše najmlajše namreč tu na podeželju nekako zmerom prezremo, pa so v bistvu najboljše občinstvo in željni odrskih predstav. Sem le redko zaide kakšna profesionalna gledališka skupina, ki bi razveselila najmlajše občinstvo. Zakaj? Ker pač ni denarja za ta namen – ali pa ni premišljenega letnega programa, ki bi upošteval tudi potrebe po gledališki vzgoji mladih. Tako smo se odločili, da se bo skupina članic DU Lendava ukvarjala  s programom za otroke. V glavnem smo sodelovale ženske, tu in tam kakšen igralec, moške je pač mnogo teže pridobiti za tovrstno aktivnost. In delo je steklo. Pri prvih predstavah so z veseljem sodelovale tudi vzgojiteljice lendavskih vrtcev, kasneje smo se pa Kofetarji-M oprli predvsem na lasne »sile«, ker smo tako bolj mobilni, lahko se sestajamo in vadimo v dopoldanskem času, kar  seveda ni izvedljivo, če imamo sodelavke, ki so zaposlene.

Ne bojte se volka

Prostor pod soncem smo našle v prostorih ZKD Lendava »na Dvojki«, kjer v dopoldanskem času v  prireditvenem prostoru  običajno ni nobenih aktivnosti in ga torej lahko »okupiramo«. Delavke ZKD in JSKD  nas vsakokrat prijazno sprejmejo. Tudi sicer dobro sodelujemo z ZKD Lendava: naše igralke, ki so vešče javnega nastopanja, so običajno bralke besedil na literarnih večerih, ki jih prireja ZKD, nastopajo pa tudi na prireditvah v kraju, torej  je naša skupina v bistvu gledališko-literarna.
Kar težko je najti odrska besedila, primerna za igralke in igralce, stare nad 60 let, torej sem pripravljala tekste kar sama, obenem predstave tudi režirala. Najlaže je s pravljicami, večne so, junaki brezčasni, tako so se naše igralke in igralci v vsakem besedilu odlično znašli. V pravljičnih igrah je tudi marsikaj dovoljeno in mogoče, kar je pri nastajanju besedil v veliko pomoč.

Mojca Pokrajculja

Večkrat smo se udeležili tudi območnih srečanj gledaliških skupin odraslih. Naše predstave si je v minulih sedmih letih ogledalo res veliko mladih. S številkami ne moremo postreči, a verjemite, sadove našega dela si je ogledalo ogromno otrok, tako malčkov iz vrtcev kot osnovnošolcev prve triade. Nastopi so se zvrstili  v vseh enotah Vrtca Lendava, v Dobrovniku, na Kobilju, v Prosenjakovcih itd. Na manjših ustanovah sta vrtec in šola pod isto streho, tako smo povabili tudi učence prve triade OŠ.  Z Mojco Pokrajculjo smo gostovali celo v mariborskih vrtcih, saj nam je Vrtec Lendava prijazno posodil svoj kombi za prevoz. Uprizorili smo naslednja besedila: Sneguljčica malo drugače, Muri in Julija, Čudežno darilo, Božičkov pevski zbor, Mojca Pokrajculja (predelava ljudske pravljice), Čigava bo jelka in letos ob slovenskem kulturnem prazniku še pravljično igro Ne bojte se volka.  Z vsako igro smo nastopili vsaj desetkrat, z veseloigro Čigava bo jelka celo 24-krat, odzvali smo se vsem vabilom, če le niso bila povezana s previsokimi finančnimi stroški.

Darilo

Lahko zapišem, da smo v bistvu »samozadostne«: besedila pišem jaz, torej so avtorska,  sem tudi režiserka skupine, sceno in kostume pripravi članica skupine, ki po potrebi tudi zaigra na odru, posebne glasbene opreme pa praviloma nimamo, ker naše igralke vse po vrsti lepo pojo – tako torej nimamo denarnih zadreg, seveda niti zaslužka ne, saj nastopamo brezplačno. Doslej smo bile vsakokrat toplo sprejete in gledalci navdušeni, kar je bila najlepša in najbolj iskrena pohvala vsem članom skupine Kofetarji –M.

Piše: Olga Paušič Sedem let delovanja – sedem gledaliških predstav za otroke. To je skupina Kofetarji-M (kofetarji za mlade), ki pripravlja odrske uprizoritve za lendavske malčke. Ko smo v Društvu upokojencev  Lendava pred  devetimi leti razmišljali o tem, da bi ustanovili gledališko skupino Kofetarji, se je kmalu rodilo spoznanje, da nas je pravzaprav dovolj tudi za dve skupini, ena bi pripravljala predstave za odraslo občinstvo, druga pa za najmlajše. Tista za »odrasle« je uprizorila v minulih 9 letih 3 celovečerne predstave: Kofetarji, En hribček bom kupil in Gremo na morje (besedila najdete v zbirki Olge Paušič Z nasmehom na oder,…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.62 ( 3 ocen)

Objavite komentar