5. SMEŠKOV LUTKOVNI MARATON

Piše: Memi Pizzulin

Kulturno društvo Smeško je v Celjski kulturnici 14. In 15. oktobra organiziralo že tradicionalni 5. Smeškov lutkovni maraton. V petek zvečer se je predstavilo Lutkovno gledališče Nebo iz Kranja z lutkovno predstavo za odrasle Soba. Zanimivo je bilo gledati naprstne lutke, ki so narejene iz pečene gline. Deset prstov in devet lutk je ob spremljavi glasbe predstavilo zgodbo ženske, ki v sobi sanjari o svojem življenju. Predstava je odigrana brez besed – vse povesta samo animacija lutk in glasba…

Lutkovno gledališče Nebo je nastopalo že po vsem svetu: Avstraliji, največjem festivalu lutk na svetu Festival Mondial des Theatres de Marionnettes v Franciji, festivalu World Puppet Carnival na Tajskem; v Celje pa so prišli iz gostovanja v Koreji.

Po predstavi so se obiskovalci družili z ustvarjalci lutkovne predstave v sproščenem klepetu.

V soboto dopoldne pa so uživali otroci. Ogledali so si tri lutkovne predstave. Lutkovna skupina Vrtavke iz OŠ Boštanj je zaigrala predstavo Trije domišljavci ali kako je nastala pravljica; Mokre tačke iz Mokronoga so oživile tri slovenske ljudske pravljice z junaki kot so grdina, volk, medved, lisica, hruška, žena, mož; Lutkovna skupina Bobek iz Ljubljane pa je predstavila 1001 pravljico Lile Prap. Otroci so uživali ob gledanju lutkovnih predstav in animaciji čarovnika Uršulina.

5. Smeškov maraton, ki je bil organizacijsko dobro izveden, je postregel s pravim izborom lutkovnih predstav. Lutkovna predstava za odrasle je od leta 2001 obredla skoraj ves svet, LS Vrtavke iz OŠ Boštanj in LS Mokre tačke iz Mokronoga pa sta na državnem srečanju lutkovnih skupin 2016 v Medvodah prejeli zlati priznanji.

Piše: Memi Pizzulin Kulturno društvo Smeško je v Celjski kulturnici 14. In 15. oktobra organiziralo že tradicionalni 5. Smeškov lutkovni maraton. V petek zvečer se je predstavilo Lutkovno gledališče Nebo iz Kranja z lutkovno predstavo za odrasle Soba. Zanimivo je bilo gledati naprstne lutke, ki so narejene iz pečene gline. Deset prstov in devet lutk je ob spremljavi glasbe predstavilo zgodbo ženske, ki v sobi sanjari o svojem življenju. Predstava je odigrana brez besed – vse povesta samo animacija lutk in glasba… Lutkovno gledališče Nebo je nastopalo že po vsem svetu: Avstraliji, največjem festivalu lutk na svetu Festival Mondial des…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 3.75 ( 1 ocen)

Objavite komentar