KDO SE JE RAZVESELIL MATIČKA NA 60. LINHARTOVEM SREČANJU?

Avtorica: Mateja Sekavčnik

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

 

24. septembra se je v Kulturnem domu v Postojni odvilo 60. Linhartovo srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji. Gledališki ustvarjalci so se na tridnevnem dogodku potegovali za nagrade za najboljše dosežke na Linhartovem srečanju – matiček, ki so jih doslej podelili že 59. Predstave ustvarjalcev so se zvrstile pod budnim očesom tričlanske strokovne žirije, v kateri je predsedovala filmska igralka Judita Zidar ter igralca Rok Kravanja in Urban Kuntarič.

Na srečanju se je zvrstilo 7 izbranih predstav

Tradicionalna Linhartova srečanja se dogajajo vsako leto z izjemo leta 2020, ko je dogodek odpadel zaradi pandemije. Letošnje leto je po mnenju producenta za gledališko dejavnost pri JSKD in vodje festivala Linhartovo srečanje, Jana Pirnata leto okrevanja tudi na področju ljubiteljskega gledališča, saj se je na regijske izbore spet prijavilo 78 predstav. Izmed vseh se jih je na zaključni festival uvrstilo sedem, ki so se potegovale za nagrade. Med njimi so bile:

Izpoved mazohista (Žaba gleda&išče, Prosvetno društvo Vrhovo), Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks (Gledališče 2B, Gledališče Bohinjska Bistrica), Strasti, laži in maček v žaklju (Loški oder Škofja Loka), Pod svobodnim soncem (Združeni gledališki ustvarjalci društev ZKD Celje), Balkanska trilogija (Gledališka skupina Dramatikon, Kranj),  Kri in voda (KUD Fofité, Medvode) ter Slava Klavora spomenik (Gledališka skupina PMM, Pekarna Magdalenske mreže Maribor).

FOTO: JSKD

Matička za najboljšo predstavo v celoti dobila predstava Slava Klavora Spomenik

Žirija je matička za najboljšo predstavo podelila predstavi Slava Klavora Spomenik, ki je bila odigrana v izvedbi gledališke skupine PMM (Pekarna Magdalenske mreže Maribor) v režiji Viktorja Megliča.

Za najboljši vlogi sta bila tako kot lani nagrajena Bojan Trampuš za vlogo dr. Landernaua in Matej Čujovič za vlogo Pacarela v predstavi Strasti, laži in maček v žaklju gledališke skupine Loški oder Škofja Loka. Nagrade matiček so prejeli še KUD Fofité iz Medvod za najboljšo kolektivno igro v predstavi Kri in voda.

FOTO: JSKD

Žirija je podelila prav tako podelila tudi tri posebna priznanja. Enega je prejela Nives Mikulin za izvedbo  zimzelene uspešnice Nora misel, ki je žirijo prepričala v predstavi Strasti, laži in maček v žaklju. Navdušila jih je tudi angažirana predstava Izpoved mazohista v izvedbi Žaba gledališča, PD Vrhovo. Posebno priznanje so domov odnesli še Združeni gledališki ustvarjalci društev ZKD Celje za uprizoritev klasičnega besedila Pod svobodnim soncem, ki so predstavili enega izmed najvidnejših slovenskih romanov.

Kateri so bili dobitniki Linhartove plakete in listin?

Na jubilejnem festivalu so podelili tudi Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019, 2020 in 2021.

FOTO: JSKD

Linhartovo plaketo za leto 2021 je prejel Bojan Dornik iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Linhartove listine za leto 2021 pa Zdenka Bevc iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Tjaša Klanjšček iz Mladinskega kulturno-umetniškega društva Prva gimnazija Maribor. Prav tako sta se Linhartovih listin razveselila tudi Sergej Dolenec iz Koroškega deželnega teatra za leto 2020 ter Mira Bolte iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice za leto 2019.

Avtorica: Mateja Sekavčnik   24. septembra se je v Kulturnem domu v Postojni odvilo 60. Linhartovo srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji. Gledališki ustvarjalci so se na tridnevnem dogodku potegovali za nagrade za najboljše dosežke na Linhartovem srečanju - matiček, ki so jih doslej podelili že 59. Predstave ustvarjalcev so se zvrstile pod budnim očesom tričlanske strokovne žirije, v kateri je predsedovala filmska igralka Judita Zidar ter igralca Rok Kravanja in Urban Kuntarič. Na srečanju se je zvrstilo 7 izbranih predstav Tradicionalna Linhartova srečanja se dogajajo vsako leto z izjemo leta 2020, ko je dogodek odpadel zaradi pandemije. Letošnje leto…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 3.75 ( 2 ocen)

Objavite komentar