VIRTUALNI GLASBENI FESTIVAL V TRI GLASNE – VSE OSTALO JE ZGODOVINA

Piše: Kaja Čop

Ste že slišali za tri krasne? Ja, to so tisti trije kraji v Zasavju: Trbovlje, Zagorje ob Savi in Hrastnik. In »za Savo« se vedno spomnijo narediti nekaj, kar je nepozabno, predvsem pa glasno! Tudi tokrat – kljub težkemu obdobju – niso razočarali.

 

Promocijska podoba festivala V tri glasne; grafično oblikovanje: Kaja Čop

 

Vsi vemo, v kakšnem položaju je kultura danes, in vsi (no, skoraj vsi) se bojimo, kaj bo z njo v prihodnosti … Ne smemo pozabiti, da je kultura bila – in še vedno je – prva, h kateri smo se zatekli v kriznih časih. Zato je ne smemo pozabiti, temveč, nasprotno, ponovno oživiti. Naj odmeva, naj se sliši – brez kulture ni življenja!

Da bi znova oživila lokalno kulturo, jo podprla in ji vlila upanja za prihodnost, sta moči združila Trbovlje novomedijsko mesto in Javni sklad za kulturne dejavnosti – območna izpostava Trbovlje ter zasnovala virtualni festival V tri glasne, na katerem so se predstavili lokalni ustvarjalci, ki so s pomočjo občinstva strnili svoje vrste. Nepozabni spektakel smo 5. in 7. junija v živo predvajali na YouTube kanalu Trbovlje novomedijsko mesto. Čeprav smo se zaenkrat morali zadovoljiti z udeležbo pred ekranom, smo pozitivni in prepričani, da se v živo kmalu vidimo na pravem glasbenem festivalu.

Organizatorji »treh glasnih«; vsekakor jim festivala ne bi uspelo izpeljati brez nastopajočih, katerih neverjetna energija se je na oder virtualno prenašala preko ekranov. Foto: Maša Jazbec

 

Preden si ogledamo prvi dan festivala, naj vam povem še, da v Zasavju niso podprli le aktualne kulturne scene, pač pa tudi zgodovinsko. V 90-ih letih je v Zasavju namreč bilo veliko koncertov in skoraj na vsakem je igrala punk skupina Not The Same: band iz Trbovelj, ki je bil več kot samo band; bili so znanilci sprememb, trendsetterji in vzorniki!
Kot oznanilo za prihajajoči festival: V treh glasnih so se odločili opraviti intervju s frontmanom banda Robertom Andrejašem, vmes pa je bil na ogled tudi izsek enega izmed njihovih koncertov iz 90-ih.

Zdaj pa si oglejmo, kako sta potekala osrednja festivalna večera, ki so ju aktualno in komično povezovali trije mušketirji z eno mušketirko. To so Rok Kreže, Jaka Kunič, Bogdan Šteh in Kaja Čop – člani Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje in člani društva Trbovlje novomedijsko mesto. S hudomušnim vodenjem so poželi kar nekaj spodbudnih komentarjev.

Mislim, da fotografija pove več kot tisoč besed ali povezovalci virtualnega festivala; foto: Vid Šteh

 

I. Petkov glasbeni meni

 

Grafično oblikovanje: Kaja Čop

 

Blaž in Eva Rojko

Nasmejana Eva in njen očka Blaž sta »band« ustanovila v kriznih časih in takoj postala čisto pravi hit. Njuna enkratna otvoritvena točka je zato bila nekakšen uvod v lokalno kulturo.

Duo Evergreen

Simpatični in energični duo sestavljata Lea Hlebec in Miran Rus. Med ljudi že 20 let širita pozitivno energijo, ples in glasbo, z nastopom pa sta dokazala, da sta več kot pripravljena na nadaljnjih 20 glasbenih let.

Kulturno društvo Svoboda center – folklorna skupina Trbovlje
A vsi nastopajoči niso bili glasbeniki; saj veste: pesem in ples sta za pomiritev in sprostitev  pomembna v življenju slehernega človeka. Takšnega mnenja so tudi člani folklorne skupine iz Trbovelj, ki delujejo že 30 let. Družita jih veselje do plesa ter ljubezen do ljudske zapuščine, ki so jo preko ekranov prinesli v naše domove.

Big band Zagorje

»Ta veliki« band sestavlja skupina glasbenikov iz Zagorja in bližnje okolice. Glasbeniki so bili že od začetka delovanja na širšem lokalnem območju ena najbolj iskanih skupin za nastope na različnih kulturnih prireditvah, zato tudi V treh glasnih niso smeli manjkati.

Rok Hvala
Povabili so tudi lokalnega umetnika iz velike glasbene družine. »Hvala.« »Prosim.« J
To je simpatični Rok Hvala, ki je s svojo strastjo in prezenco navdušil publiko ter požel kar nekaj pozitivnih kritik.

Primož Siter in Sašo Piskar
Glasbenik Primož Siter je v dvajsetih letih z uspešnimi glasbenimi projekti Trbovlje zarisal na glasbeni zemljevid Slovenije. V treh glasnih pa je združil moči s Sašem Piskarjem in z njim naravnost iz dnevne sobe zaigral nekaj čudovitih aktualnih pesmi.

Ping pong party band

Agnes, Zoki, Nejc, Uroš, Simon in Miha ne zamudijo skoraj nobenega koncerta v Zasavju, množico pa vedno spravijo na noge. Njihov moto je »Mi smo tu, da v’m bo l’pu!« In res je bilo lepo. Kot bi bili na čisto pravem žuru.

Orlek
Kot zadnja je v petek nastopila skupina Orlek, ki je v letu 2019 praznovala že 30 let delovanja. Pravijo, da so igrali že na vseh kontinentih razen v Afriki, najraje pa seveda vedno zaigrajo pred domačo publiko. Kar so dokazali tudi na treh glasnih.

 

II. Nedeljski glasbeni meni

Grafično oblikovanje: Kaja Čop

 

Delavska godba Trbovlje
V 115 letih delovanja je s številnimi dosežki na državni in svetovni ravni postala nepogrešljivi člen kulturne dejavnosti v Trbovljah. Godba nas ne navdušuje samo s poznavanjem glasbene umetnosti, temveč z raznolikim glasbenim repertoarjem predstavlja družabno skupnost, v kateri ne manjka zabave in dobre volje. In res: ko slišiš »pleh mus’ko«, kot ji pravimo v Zasavju, ti ne preostane drugega kot veselje.

Life on display
Jan, Maks, Maj in Tim – štirje zagreti srednješolci, ki jih druži ljubezen do hard rocka. Tako mladi, a so na virtualnem festivalu poželi skoraj največ pozitivnih komentarjev in izredno navdušenje občinstva. Le tako naprej fantje!

Warning
Skupino Warning sestavljajo štirje mladi, perspektivni in zagriženi fantje iz Zasavja.
S svojim odštekanim imidžem uspejo napolniti tako lokalne bare kot nastopiti pred tisočero, pa tudi e-množico pred ekrani! Kapo dol.

Hard Divison
Hard divison so petčlanska hard rock skupina, narejena in vzgojena v Zasavju. Druži jih prijateljstvo in ljubezen do glasbe. Ustavijo se šele, ko pod odrom vsi norijo!
In tudi tokrat smo noreli, pa čeprav virtualno …

Terminal Disease
Metal glasbena skupina iz Zagorja ob Savi, ki obstaja od leta 1998, ko so se lokalni mladci prvič zbrali in začeli žgati metal. Glasbeno ustvarjanje je iz leta v leto napredovalo.
Ponosni smo, da imamo v Zasavju čisto prave in talentirane metalce.

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje
»Smo sekcija kulturnega društva Svoboda Trbovlje – stari, mladi, veseli, debeli, talentirani, navdihujoči, poskočni igralci!« pravijo gledališčniki. In to kakšni igralci – nasmejali in podžgali so nas z izjavami o aktualnem položaju kulture … Kapo dol!

Kvazi cirkus
»Kvazi cirkus je tukaj, da osvešča narod. Muziko pa na poskok nar’di. Evo narod akrobate, Kvazi cirkus trga gate!« In res so jih raztrgali. Med njihovim nastopom se je usul plaz komentarjev v podporo skupini in njihovemu nastopu, saj so se na ekranu vmes pojavile celo »živali« – predvsem ovce in policaji.

Grable
Zase pravijo: »Smo štirje gus’rji iz Trboul, špilamo pa simpatičen, tupa tupa, piči n’ pouno pank.« Tako smo vsi šli »tupa tupa« – na polno!

Laibach
Slavili pa smo tudi s svetovnimi imeni. Če sodeluje Trbovlje in če omenjamo lokalne izvajalce, potem nikakor ne gre pozabiti, kdo prihaja iz Trbovelj – skupina Laibach. Ustanovljena je bila 1. junija 1980, vse ostalo pa je zgodovina!

Komentarji za nastopajoče v klepetu v živo; foto: Kaja Čop

 

Petkov večer je krepko presegel pričakovano število ogledov, ki jih je bilo kar 2.187, nedeljski večer je pred ekrane privabil 1.702 gledalcev, na klepetu v živo pa smo si prislužili kar 213 komentarjev. Odzivi so bili samo pozitivni; ljudje so entuzijastično spodbujali nastopajoče in povedali, kako zelo pogrešajo kulturne dogodke v živo.

 

»Brez kulture bi se vrnili v čas dinozavrov«

Ker smo oživljali kulturo, smo jo imeli vsi na jeziku, zato so pred koncertom vsi nastopajoči povedali, kaj jim kultura pomeni. Za izjavo, ki se nas je globoko dotaknila, je poskrbela 90-letna Nanda Guček, aktivna članica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, zborovodkinja, slavistka in še veliko več. Naj se njene spodnje besede v spomin vtisnejo tudi vam.

Kulturna mati Zasavja Nanda Guček; foto: Robert Ahlin

 

»Kultura je pravzaprav moje življenje; od malih nog jo živim, ustvarjam, osrečuje me in mi pomaga premagovati težave. Kultura plemeniti ljudi. Spoštujem vse njene zvrsti: od petja, gledališča, filma do slikarstva – vse me osrečuje. Brez kulture bi se vrnili v čase dinozavrov. Svet brez nje bi bil žalosten /…/ in reven.«

 

 

V času karantene so nekateri muzicirali, drugi pa pesnili in osvojili celo naziv karantenske poetese – preberite.

Piše: Kaja Čop Ste že slišali za tri krasne? Ja, to so tisti trije kraji v Zasavju: Trbovlje, Zagorje ob Savi in Hrastnik. In »za Savo« se vedno spomnijo narediti nekaj, kar je nepozabno, predvsem pa glasno! Tudi tokrat – kljub težkemu obdobju – niso razočarali.     Vsi vemo, v kakšnem položaju je kultura danes, in vsi (no, skoraj vsi) se bojimo, kaj bo z njo v prihodnosti … Ne smemo pozabiti, da je kultura bila – in še vedno je – prva, h kateri…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.7 ( 1 ocen)

Objavite komentar