EUROPA CANTAT FESTIVAL KMALU V LJUBLJANI

Piše: Matej Primožič

Poletje 2021 se marsikomu zdi precej daleč. A ko pogledamo na projekt, ki se bo pri nas takrat prav na hitro, natančneje v dobrem tednu, odvil, se zdi ta oddaljenost zelo relativna. Pogled pisca prispevka je pogled s strani organizatorjev, ki si že danes belijo glavo s tisoč in eno podrobnostjo. Zakaj? Naj vam postrežem z nekaj dejstvi. Govorimo o festivalu s 3.500 udeleženci s celega sveta, z več kot 40-imi zborovskimi delavnicami – ateljeji, s preko 100 dogodki, z 10-imi vrhunskimi vokalnimi zasedbami s celega sveta po izboru mednarodnega umetniškega sveta, s prostovoljci iz 25-ih držav, z 200 lokalnimi prostovoljci in z okrog 100 vrhunskimi predavatelji s celega sveta. Številke so zgovorne same po sebi, dejstvo pa je, da gre za največji evropski zborovski festival, ki konkretno presega evropske okvirje.

V Ljubljani bo med 16. in 25. julijem 2021 na voljo pestra ponudba raznovrstnih glasbenih dogodkov. Potekale bodo zelo raznolike delavnice s svetovno priznanimi mentorji, najrazličnejša predavanja, koncerti udeležencev delavnic in svetovno priznanih vokalnih zasedb, ”open singing” (skupno petje na prostem) …  Izredno pomemben je podatek, da festival ponuja aktivnosti z različnimi zahtevnostnimi stopnjami in da se ga je možno udeležiti kot zborovski pevec, zborovodja, skladatelj, prostovoljec ali poslušalec.

europa cantat

Foto: Arhiv JSKD

Europa Cantat ni le zborovski festival, ki na tri leta v izbrano evropsko mesto privabi več tisoč udeležencev (nazadnje je bila leta 2018 gostiteljica prestolnica Estonije, Talin). Festival privabi vsaj še enkrat toliko poslušalcev, obiskovalcev. Govorimo torej o njegovem širšem vplivu, saj bo festival kulturno, turistično in še kako v Sloveniji pustil velik pečat. Omenimo še, da bo v istem letu Ljubljana gurmanska prestolnica Evrope, Slovenija bo praznovala 30. obletnico samostojnosti, hkrati pa je festival možen kot osrednji kulturni dogodek ob hkratnem začetku predsedovanja Slovenije Evropski skupnosti.

Pred nami je torej edinstven dogodek na naših tleh, ki ga zagotovo ne gre zamuditi. Projekt sodi pod okrilje Evropskega zborovskega združenja, v Sloveniji pa ga bo organiziral in izvedel Javni sklad RS za kulturne dejavnosti ob podpori vlade RS in Mestne občine Ljubljana. Obe podpori sta bili zelo ključni tudi pri sami kandidaturi in posledično izboru Ljubljane za gostiteljico, saj smo ”premagali” ugledni zborovski mesti Utrecht (Nizozemska) in Dublin (Irska).

In kako najlažje počakati do poletja 2021? S spremljanjem FB: @europacantatfestival, Instagram profila in spletne strani festivala. Sicer bo natančnejši program festivala znan junija naslednje leto, jeseni 2020 pa se bodo že odprle prijave, kamor se boste lahko prijavili kot posamezniki, manjše skupine ali kar celi zbori. Skratka, med 16. in 25. julijem 2021 si verjetno ne boste načrtovali poletnega oddiha …

 

 

Piše: Matej Primožič Poletje 2021 se marsikomu zdi precej daleč. A ko pogledamo na projekt, ki se bo pri nas takrat prav na hitro, natančneje v dobrem tednu, odvil, se zdi ta oddaljenost zelo relativna. Pogled pisca prispevka je pogled s strani organizatorjev, ki si že danes belijo glavo s tisoč in eno podrobnostjo. Zakaj? Naj vam postrežem z nekaj dejstvi. Govorimo o festivalu s 3.500 udeleženci s celega sveta, z več kot 40-imi zborovskimi delavnicami – ateljeji, s preko 100 dogodki, z 10-imi vrhunskimi vokalnimi zasedbami s celega sveta po izboru mednarodnega umetniškega sveta, s prostovoljci iz 25-ih držav,…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: Bodite prvi !

Objavite komentar