O Maroltovem srečanju

Avtor: Uredništvo, STA

Na državnem tekmovanju folklornih skupin je naziv najboljše že tretjič zapored prejela Akademska folklorna skupina France Marolt. Maroltovo srečanje je potekalo konec tedna v Žalcu, v finalu se je predstavilo sedem odraslih folklornih skupin. Drugo in tretje mesto sta zasedli prva in druga skupina iz Akademske folklorne skupine KUD Študent Maribor, so sporočili z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

V finalu se je predstavilo sedem odraslih folklornih skupin, poleg omenjenih še folklorna skupina FD Rožmarin Dolena, folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, mladinska folklorna skupina Karavanke in folklorna skupina Leščeček. Žirija jih je v finale uvrstila po tem, ko je na dveh polfinalnih prireditvah nastopilo 13 odraslih folklornih skupin, te pa so se na zaključno Maroltovo tekmovanje uvrstile prek območnih in regijskih srečanj. Na odru v Žalcu se je tako predstavilo skoraj 400 folklornikov.

Maroltovo srečanje - ZKŠT Žalec

Spremljala jih je tričlanska strokovna žirija v sestavi Klavdija Žabot, Jernej Jevnišek in Tadej Teran, ki je ocenjevala zamisel in koreografsko zasnovo, inštrumentalno in pevsko zasnovo, kostumografijo, plesno tehniko plesalcev oziroma tehnično izvedbo koreografije, izvedbo inštrumentalnega in pevskega programa, plesno interpretacijo, izraznost, podajanje in predstavitev plesa in koreografije ter splošni vtis.

Najboljšo skupino med finalisti je izbralo tudi občinstvo, ki je ta naziv pripisalo folklorni skupini ŽKUD Tine Rožanc. Žirija je podelila še dve posebni priznanji. KD Celjska folklorna skupina, ki se sicer ni uvrstila v finale, je prejela priznanje za najbolj muzikalno glasbeno izvedbo, druga skupina Akademske folklorne skupine Študent pa priznanje za najboljšo glasbeno priredbo.

Pred tem sta Martina Prhaj in Franc Kene prejela Maroltovi listini JSKD za leto 2022 za svoje delo na področju folklorne dejavnosti.

Prhaj je od leta 2002, ko je ustanovila otroško folklorno skupino na Podružnični šoli Ponikve in zatem še mlajšo in starejšo otroško folklorno skupino na Osnovni šoli Videm Dobrepolje, pripravila prek 30 koreografij za otroške folklorne skupine. Kene je 1996 oblikoval skupino pevcev ljudskih pesmi – Pevci iz Globokega in je zaslužen za tenkočutno preselitev ljudskega petja na oder, so še sporočili z JSKD.

Maroltovo srečanje 2023 - Radio Odeon

FOTO: Radio Odeon

V Žalcu Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije

Na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu bo danes potekalo Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije. V dveh polfinalnih nastopih se bo predstavilo 13 odraslih folklornih skupin, ki so se na zaključno tekmovanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj. Najboljše bodo zaplesale še na večerni finalni prireditvi.

Obe polfinali in finalno prireditev bo spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi Klavdija Žabot, Tadej Teran in Matej Jevnišek, ki bo ob koncu finalnega programa razglasila in podelila nagrade za prvo, drugo in tretje mesto, svojega zmagovalca pa bo izbralo tudi občinstvo.

FOTO: Maroltovo srečanje - regijsko srečanje odraslih folklornih skupin 2022 - Lendavska informativna stran

FOTO: Lendava info

Žirija bo lahko podelila tudi posebna priznanja za izstopajoče vsebine, in sicer tudi polfinalistom.

V prvem polfinalnem nastopu bodo nastopili Kulturno društvo Celjska folklorna skupina, Folklorna skupina Rožmarin Dolena, plesna skupina Folklornega društva Anton-Jože Štrafela Markovci, mladinske skupine Folklorne skupine Karavanke, Kulturno društvo Študent iz Maribora, Ozara Kranj in Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane.

V drugem polfinalu pa bodo nastopili Folklorna skupina Tine Rožanc iz Ljubljane, Folklorna skupina Marko Beltinci, Folklorna skupina Klas iz Horjula skupaj s Folklorno skupino Šumnik iz Borovnice, Kulturno društvo Študent iz Maribora, Folklorna skupina Slavko Osterc iz Veržeja in mladinska Folklorna skupina iz Mengša.

 

Objavite komentar