POPJAZZIADA 2017 – NOV VSAKOLETNI VEČER ŠTEVILNIH ODTENKOV A CAPPELLA GLASBE

Piše: Ana Marčun

Zadnjo soboto v septembru smo bili priča tradicionalni, že 11. Popjazziadi. Sedem vokalnih skupin je na tem edinem ljubljanskem festivalu a cappella glasbe, ki je že drugič zapored gostoval v Kinu Šiška, tudi tokrat navdušilo njene ljubitelje.

popjazziada

Foto: Nina Smrekar

Skupno vsem nastopajočim je glas kot eden in edini instrument, kar »a cappella« po definiciji tudi je – petje brez spremljave glasbenih inštrumentov. Ta v širšem pomenu res označuje »zgolj-vokalni« glasbeni stil, vendar pa se v današnjem času – zahvaljujoč popularnosti stila – termin nanaša bolj na vokalno izvedbo sodobnih glasbenih žanrov 20. in 21. stoletja; med njimi barbershop, »Sweet Adelines« kvartetov, doo-wop, hip-hop, jazz, pop, R & B, rock, … Za vse je značilna tako imenovana vokalna igra (vocal play), ki pomeni poigravanje s paleto zvokov človeškega glasu in imitiranjem glasbenih inštrumentov. Seveda pa tu ne moremo obiti niti basa in beatboxa (vokalnih tolkal), ki v sodobnih žanrih predstavljata ritmični temelj zgoraj omenjenih hip-hopa, popa, rocka in drugih žanrov.

popjazziada 2017

Foto: Nina Smrekar

Danes lahko mirno rečemo, da je že moderna a cappella glasba dovolj stara, da ima svojo glasbeno tradicijo, a njen razvoj še zdaleč ni končan. Pravilneje je reči, da je bogati tradiciji navkljub sodoben a cappella stil vedno bolj popularen in da dobiva vedno večjo noto prepoznavnosti in sprejetosti tudi med mladimi. Eden od dejavnikov je zagotovo tudi filmska industrija, ki je na televizijske ekrane (tudi v Sloveniji) pripeljala zelo gledano serijo Glee (2009 – 2015) in pri nas malo manj znano oddajo Sing Off (2011 – 2014), na velikih platnih pa je sodobno a cappella glasbo predstavila v filmu Prava nota (Pitch perfect). Ljubitelji tega filma bodo na svoj račun prišli spet letos decembra, ko v naše kino dvorane pride že tretji del te uspešne filmske franšize.

popjazziada 2017

Foto: Nina Smrekar

Ameriška a cappella tradicija je bogata, a ne gre zanemariti niti evropske tradicije in njenega razvoja, ki je v marsikaterem pogledu celo prehitela ameriško. Število festivalov, delavnic in raznih z a cappello povezanih dogodkov vsako leto raste. Evropska prestolnica s svojo zakladnico a cappella znanja in nenehnega razvoja je že nekaj let danski Aarhus s svojo kraljevo glasbeno akademijo, ki združujejo desetine najnaprednejših strokovnjakov in mentorjev a cappella glasbe. Tam na vsaki dve leti zaživi tudi vokalni festival AAVF, kamor se po nove pristope k ritmični vokalni glasbi in po nova obzorja in poglede na vokalno glasbo zgrne cvetober a cappella izvajalcev iz cele Evrope in sveta.

popjazziada 2017

Foto: Nina Smrekar

Tudi v Sloveniji a cappella vedno bolj živi in se razvija. Zahvaljujoč skupini Jazzva smo imeli že 11. leto zapored možnost slišati in uživati v stvaritvah šestih domačih in ene tuje glasbene skupine. Doslej se je na odru Popjazziade zvrstilo že več kot 20 glasbenih skupin in vsako leto se najde vsaj ena nova nadobudna skupina, ki se festivalskemu občinstvu predstavi prvič. Žanrska paleta a cappella stila je bila tudi letos zelo široka in bogato raznolika. Večer so otvorili novinci – Šaleški študentski oktet, skupina sedanjih in bivših študentov vseh treh slovenskih univerz, ki jim je s svojo sproščenostjo in zabavnostjo uspelo ogreti navdušence moderne a cappelle glasbe. Sledila je italijanska skupina Upsweep, ki je občinstvu postregla z italijanskim bluesom, popom in discom, za piko na »i« pa so dodali še vokalno improvizacijo. Nato je prišel čas za novo žanrsko barvo. Bee Geesus, slovenski gospel zbor, je s svojo razigranostjo poskrbel, da so bogate harmonije mogočno zazvenele ob spremljavi beatboxa in basa. Domači na odru Popjazziade so se zagotovo počutili stari znanci – Poshluschtae (izg./pošlušte/), osmerec, ki nas vedno znova nauči, kako se napiše njihovo ime. Peta barva, barva modernejših preoblek z bogatimi aranžmaji in odtenki jazza je pripadla skupini Bassless, skupini iz Ljubljane, v kateri pa ni nobenega Ljubljančana. Kontrast skupini Bassless pa so zagotovo dodale Male malice, kvartet, ki svoje vokalne interpretacije spretno začini z obilico humorja. Kot zadnja je na oder stopila skupina Jazzva, organizatorica tega a cappella praznika, ki je dodala še sedmo barvo glasbene palete a cappella stila in večer na odru končala skupaj z vsemi nastopajočimi s skladbo Michaela Jacksona »Earth Song«.

popjazziada 2017

Foto: Nina Smrekar

Večer sedmih a cappella barv in še večjega števila odtenkov je prinesel lepo glasbeno izkušnjo, sproščeno vzdušje druženja a cappella navdušencev in ogromno nasmejanih in zadovoljnih obrazov.

Se že veselimo Popjazziade 2018!

Fotografije in video iz festivala si lahko ogledate na FB strani.

Piše: Ana Marčun Zadnjo soboto v septembru smo bili priča tradicionalni, že 11. Popjazziadi. Sedem vokalnih skupin je na tem edinem ljubljanskem festivalu a cappella glasbe, ki je že drugič zapored gostoval v Kinu Šiška, tudi tokrat navdušilo njene ljubitelje. Skupno vsem nastopajočim je glas kot eden in edini instrument, kar »a cappella« po definiciji tudi je – petje brez spremljave glasbenih inštrumentov. Ta v širšem pomenu res označuje »zgolj-vokalni« glasbeni stil, vendar pa se v današnjem času – zahvaljujoč popularnosti stila – termin nanaša bolj na vokalno izvedbo sodobnih glasbenih žanrov 20.…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.6 ( 1 ocen)

Objavite komentar