SLAVNOSTNA AKADEMIJA – 60 LET ZVEZE KULTURNIH DRUŠTEV PTUJ

Piše: Mojca Prigl
Foto: Stojan Kerbler

S slavnostno akademijo je Zveza kulturnih društev Ptuj (ZKD Ptuj) 26. 4. 2018 obeležila častitljivih 60 let delovanja. Slavnostni govornik na prireditvi je bil pisatelj Tone Partljič. Jubilejne prireditve ZKD Ptuj potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja.

Nataša Petrovič, predsednica ZKD Ptuj je v svojem nagovoru povedala:

“Ste se kdaj vprašali, zakaj bi svoj prosti čas preživljali v pevskem zboru, plesali v folklorni skupni, igrali v orkestru, se učili besedil gledaliških predstav, nanašali barve na platno, pisali poezijo in prozo, oživljali lutke, raziskovali svoje telo v izraznem plesu, prijateljevali s fotografskim aparatom … Zakaj bi se odpovedali udobju domačega kavča ob nadaljevankah in resničnostnih »šovih«, bili »kulturni« le v profesionalnih institucijah, zakaj bi hodili na vaje, za nastope jemali letni dopust, namenjali denar za udeležbo na mednarodnih tekmovanjih, zakaj? Vse to le za aplavz publike? … Ljubiteljska kultura predstavlja tisto rezino življenja, ki jo človek namenja dejavnosti z iskreno željo dati življenju preživetja nekaj več, za dušo, če hočete, nekaj kar manjka našim politikom in tistim, ki odločajo o naši usodi, ne zavedajoč se, da je prav ta kultura bila in ostaja zibelka profesionalne kulture, če sploh je umestna delitev na ljubiteljsko in profesionalno kulturo.«

Predsednica ZKD Slovenije Mija Aleš, je predsednici ZKD Ptuj, Nataši Petrovič, izročila Zlato plaketo. Prireditve sta se udeležila tudi Mateja Kuharič iz Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Ptuj in Miran Senčar, župan Mestne občine Ptuj.

V okviru kulturnega programa se je predstavil Teater III DPD Svoboda Ptuj s priredbo veseloigre Vinka Koržeta, Micki je treba moža, ki jo je režirala Branka Bezeljak. Zaplesali sta tudi Folklorna skupina KD Rogozica in Folklorna skupina Bolnišnica Ptuj DPD Svoboda Ptuj.

Piše: Mojca Prigl Foto: Stojan Kerbler S slavnostno akademijo je Zveza kulturnih društev Ptuj (ZKD Ptuj) 26. 4. 2018 obeležila častitljivih 60 let delovanja. Slavnostni govornik na prireditvi je bil pisatelj Tone Partljič. Jubilejne prireditve ZKD Ptuj potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja. Nataša Petrovič, predsednica ZKD Ptuj je v svojem nagovoru povedala: "Ste se kdaj vprašali, zakaj bi svoj prosti čas preživljali v pevskem zboru, plesali v folklorni skupni, igrali v orkestru, se učili besedil gledaliških predstav, nanašali barve na platno, pisali poezijo in prozo, oživljali lutke, raziskovali svoje telo v izraznem plesu, prijateljevali s fotografskim aparatom…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: Bodite prvi !

Objavite komentar