V Galeriji Škuc razstava o mehki kritiki

Avtor: sta, uredništvo 

V Galeriji Škuc se drevi odpira razstava o mehki kritiki z naslovom SOFT Critique, ki bo na ogled do 24. septembra. Sokuratorki projekta, ki vključuje na lokacijo vezano postavitev, publikacijo, srečanja za podajanje povratnih informacij in branje, sta umetniška vodja Galerije Škuc Tia Čiček ter kuratorka in umetnostna publicistka Seda Yildiz.

V osrčju razstave je publikacija SOFT Critique, ki sta jo uredili Čiček in Yildiz ter oblikovala Ana Labudović. S predgovorom Yildiz si prizadeva nasloviti prostor pisanja o umetnosti znotraj polja umetnosti. Kompilacija besedil različnih avtorjev želi zadržati “prostor razmisleka” v okviru razstavnega prostora, kjer lahko obiskovalci berejo in razmišljajo o različnih vrstah in slogih umetnostne kritike. Služi tudi kot platforma za kritični dialog in intelektualno raziskovanje, so zapisali pri Galeriji Škuc.

Prispevke za publikacijo so prispevali Pia Brezavšček in Domen Ograjenška, ki pišeta o delih Tery Žeželj in Maje Hodošček, ter zmagovalka javnega poziva Ewa Borysiewicz, ki razmišlja o splošnem stanju umetnostne kritike in refleksije znotraj sveta umetnosti.

Galerijski prostor poleg tega gosti na lokacijo vezano postavitev, čutečo Infrastructure for Feedback v Grčiji rojene umetnice in oblikovalke Valentine Karga, katere namen je vzpostaviti vabljivo okolje za branje in pogoje za srečanja za podajanje povratnih informacij.

Infrastructure for Feedback zagotavlja varen, mehak prostor, ki bo pospremil publikacijo in srečanja za podajanje povratnih informacij. Karga, ki pri svojem delu pogosto uporablja reciklirane materiale in išče nove namene za najdene predmete, vabi občinstvo, naj se fizično, z dotikom poveže z razstavljenimi objekti, ki jih je oblikovala.

Na ta način ponudi prostor, kjer si lahko odpočijejo telo in um. Mehke skulpture, ki spominjajo na skale in nosijo vprašanja Kaj?, Kje?, Zakaj? in Kdaj?, pa spodbudijo k razmisleku o pozicijah in glediščih, s katerih kritiziramo, in temeljih, na katerih sodimo.

SOFT Critique poganja eksperimentalni duh – poskus in preizkus ter upanje, da bo razstava skozi čas pustila v svojem okolju trajen vtis, ki bo presegel njeno časovno prisotnost. Z besedili, predvajanji, srečanji za podajanje povratnih informacij in prostorsko postavitvijo vabi SOFT Critique k aktivnemu sodelovanju in oblikovanju diskurza, ki obkroža sodobno umetnost, ter postavlja pod vprašaj normativne standarde, v katerih ne moremo uspevati, sta zapisali sokuratorki.

Začetki projekta SOFT Critique segajo v nekaj pogovorov, ki so se odvili leta 2021, ko je Yildiz gostovala v Ljubljani v okviru kritiške rezidence Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo.

Tia Čiček je magisterica umetnostne zgodovine in kuratorka razstav doma in v tujini.

Seda Yildiz je neodvisna kuratorka in umetnostna publicistka, ki živi v Hamburgu. Njena področja so umetniške prakse, oblikovanje in literatura.

Valentina Karga živi v Berlinu in je profesorica na Hochschule für bildende Künste v Hamburgu.

Objavite komentar