OB 50- LETNICI DRUŠTVA LIKOVNIH USTVARJALCEV TOLMIN ODPRTIH PET LIKOVNIH RAZSTAV!

 

Piše: Erik Vrčon

Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin je bilo ustanovljeno leta 1974. Združuje likovne ustvarjalce iz občin Tolmin, Kobarid, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Komen, Renče-Vogrsko, Nova Gorica, Goriška brda in Sežana. Njihova likovna dela zrcalijo pestrost likovnih praks, ki jih dodatno podkrepijo različne tehnike. Dosedanje strokovno vodstvo so v Društvu likovnih ustvarjalcev Tolmin opravljali akademski slikarji Matjaž Šmidt, Franc Golob, Boris Y. Božič, Lucijan Lavrenčič in Jana Dolenc.  

Delovanje Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin je zelo dinamično, saj je pred njegovimi člani vedno znova mnogo novih izzivov in projektov.  50-letnico delovanja so tako v petek, 17. maja 2024, obeležili z odprtjem petih razstav svojih izdelkov v petih galerijah v Tolminu – v enem samem popoldnevu. Pet razstav za 5 desetletij delovanja. Dogodek so poimenovali Likovni potep.

 

V galeriji Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin so odprli razstavo Uporabna umetnost. Na ogled so postavili uporabne predmete, ki so jim likovniki spremenili namembnost ali način uporabe. Iz delov zgoščenke je nastal lovilec sanj, stari čevlji so postali umetniški namišljeni sandali, … Galerija SDK je postala dom risb. Nastale so na različne podlage, predstavljale pa so tudi različne motive. Galerija Tolminskega muzeja je gostila dela pod skupnim naslovom Naše vode. Motive za ta dela so prispevale Soča, Tolminka, Idrijca in druge vode okrog Tolmina. V zadnjih letih člani Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin pogosto ustvarjajo na določeno dano temo. Dela potem na ogled postavijo kot tematsko razstavo. Ob okroglem jubileju so v Galeriji Kinogledališča Tolmin odprli tematsko razstavo Vrata. Kot je ob odprtju povedal predsednik društva Dare Trobec, so se tekom delovanja članom društva vrata odpirala, zapirala, ostajala včasih le priprta in še kakšna možnost bi se našla… Zadnja po vrsti je bila odprta razstava z naslovom Miniatura arhitektura v galeriji Kavarne Grajski vrt.

Odprtje vsake od petih razstav je bil zagotovo dogodek zase, kot se za takle likovni potep spodobi. S pozdravom ga je pričel predsednik društva. Več o razstavi in posebnosti del na njej je povedala mentorica društva akademska slikarka Jana Dolenc. Sledila je zdravica in nazdravljanje s šampanjcem. Za glasbeno kuliso odprtja vsake razstave je poskrbela ljubiteljska glasbena skupina ali glasbeni solist. Obiskovalci so prisluhnili Vokalni skupini Flance, Asja Poljak je zaigrala na prečni flavti, Vid Fortunat na pozavno, ob zvokih Jazz Punt Big Banda pa je potekala tako podelitev srebrnega priznanja JSKD društvu ob okroglem jubileju kot tudi podelitvi Ažbetovih bronastih, srebrnih, zlatih in častnih značk, ki se podeljujejo za 5, 10, 15 in 30 let aktivnega udejstvovanja na področju likovne dejavnosti.

Če se boste do jeseni mudili v Tolminu, si boste katero od razstav zagotovo še lahko ogledali.

Objavite komentar