V APT večer uglasbene poezije Antona Podbevška

Avtor: Uredištvo, sta 

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu se bo drevi ob 20. uri začel koncert uglasbene poezije Antona Podbevška v izvedbi glasbeno-umetniškega dueta Atwoodovo padalo. Sestavljata ga Ambrož Pušnik in Matevž Šega, gost večera bo Branko Potočan. Nastop združuje prvine poezije, glasbe, giba in vizualne umetnosti, so sporočili iz APT.

Gre za zlitje prvin, ki omogočajo čustva in sporočila Podbevškovih del občutiti v polni meri.

Projekt Atwoodovo padalo je glasbeno-umetniški performans, ki oživlja poezijo Antona Podbevška (1898-1981) in z raziskovanjem njegove poezije s povsem nove perspektive ponuja edinstveno izkušnjo.

Podbevšek je sicer s svojo pesniško zbirko Človek z bombami, izdano leta 1925, pomembno vplival na slovensko književnost. Idejna nosilca projekta, Pušnik in Šega, sta se pri izboru pesmi naslonila na omenjeno pesniško zbirko in na znanstveno-kritične obravnave Podbevškovega pesniškega opusa, so dodali v APT.

Prireditev je režirala Valentina Pugelj. Nastopili bodo Ambrož Pušnik, Matevž Šega, Dejan Hudoklin in kot gost Branko Potočan. Glasba je delo Ambroža Pušnika in Matevža Šege. Avtorja scenografije sta Inja Prebil in Andreja Kopač. Za kostumografijo sta poskrbeli Inja Prebil in Valentina Pugelj, za vizualno podoba pa Inja Prebil in Lovro Kerdić.

Pesnik in esejist Anton Podbevšek se je leta 1898 rodil na Grmu v Novem mestu. Velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika, vzornika Srečka Kosovela in kasneje slovenskih modernistov. Leta 1920 je bil eden glavnih pobudnikov in sodelavcev tako imenovane novomeške pomladi. Sodeloval je pri izdajanju avantgardnih revij Trije labodje in Rdeči pilot. Njegova edina pesniška zbirka Človek z bombami je, kljub temu, da je bila končana in pripravljena že leta 1921, v samozaložbi izšla leta 1925.

Po izidu zbirke je Podbevšek pesniško umolknil do srede 60. let preteklega stoletja, ko je začel vnovič pisati in snovati ponovno izdajo Človeka z bombami, do katere pa potem ni prišlo. V Ljubljani je umrl leta 1981. V Novem mestu so po njem poimenovali eno od primestnih ulic in gledališče Anton Podbevšek Teater.

Objavite komentar