Čufarjeve plakete Loškemu odru in jeseniškemu gledališču

Avtor: Sta, uredništvo

Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo letošnjih, 36. Čufarjevih dni je na nocojšnji zaključni slovesnosti festivala na Jesenicah prejel Loški oder za Predstavo Hamleta v vasi Spodnja Mrduša. Občinstvo pa je naziv najboljše predstave dodelilo domačemu gledališču za komedijo Kajmak in marmelada.

Žirija, ki so jo sestavljali igralec in režiser Iztok Valič, režiser Aleš Jan in dramska igralka Julita Kropec, si je ogledala šest predstav, ki jih je v tekmovalni program tokratnega festivala ljubiteljskih gledališč uvrstila selektorica Ana Ruter.

Za festival je bilo letos prijavljenih 25 predstav, njihova raznolikost pa, kot je v sklepnem poročilu zapisala žirija, kaže pozitivno smer v pristopih do uprizarjanja. “Letošnje srečanje je pokazalo izredno zahtevne gledališke projekte, ki so jih izvajalci skušali obogatiti s svojimi kreacijami, a je zahtevnost včasih prerasla zmožnosti izvedbe,” je ocenila žirija.

Ob ogledu predstav je opazila, da se kakovost odrskega govora in uporaba slovenskega jezika znižujeta. “V večini predstav je jezik nedosleden, včasih celo zunaj slovničnih in fonetičnih pravil, kar je zaskrbljujoče in bi veljalo razmisliti o vlogi in uporabi jezika v gledaliških uprizoritvah,” je zapisala.

Za najboljšo predstavo v celoti je izbrala komedijo Iva Brešana Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša, ki jo je v režiji Dejana Spasića pripravil Loški oder Škofja Loka. Kot je navedla žirija, iz predstave veje močan odrski naboj, poln predanosti gledališču in projektu, odrske situacije pa so dodelane in čiste ter kljub tipskim poenostavitvam jasne in prepričljive.

Tudi plaketa za najboljšo moško vlogo je šla v Loško gledališče, in sicer Bojanu Trampušu za vlogo režiserja v zmagovalni predstavi. “Z jasnostjo in obvladovanim ustvarjalnim zanosom je neprenehoma podpiral celotno uprizoritev, jo osmišljal ter občutno povzdvigoval na še višji nivo,” je zapisala žirija.

Plaketo za najboljšo žensko vlogo je dodelila Nataši Anderle za vlogo Špele v predstavi Kajmak in marmelada avtorja Branka Đurića v izvedbi gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Igralka je, kot je poudarila žirija, vlogo oblikovala celovito, disciplinirano in z igralskimi sredstvi, ki gledalce prepričajo, saj je bila njena igra na odru iskrena, kar je v gledališču tista vrednota, ki največ šteje.

Predstava domačega gledališča Kajmak in marmelada v režiji Gojmirja Lešnjaka je prejela tudi plaketo za najboljšo predstavo po izboru občinstva. Njena povprečna ocena je bila 4,83.

Žirija je podelila tudi posebno priznanje, in sicer Marku Skoku za vlogo Luckyja v Beckettovi drami Čakanje Godota v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana v režiji Jaše Jamnika. Skok je namreč v kreaciji skoraj nemega vdanega človeka prikazal izjemno odrsko prisotnost. Njegova igra je precizna, konsistentna in konkretna, fizično popolna in igralsko iskrena, je izpostavila žirija.

Na festivalu so letos po nekaj letih premora zaradi premajhnega števila prijavljenih predstav znova uspeli izpeljati tudi mladinski program Nova gaz, v katerem so nastopili mladi ustvarjalci. Žirija, ki sta jo sestavljala dramska igralca Vid Klemenc in Jernej Gašperin ter dramaturginja Kaja Novosel, je zmagovalca izbirala med tremi predstavami, ki jih je v program uvrstila selektorica.

Nagrado Nova gaz je dodelila plesno dramski uprizoritvi Tovarna neviht avtorjev Urške Klajn Marion in Mihe Mavra. Po pojasnilih žirije se Kolektiv KUD Pozitiv Ljubljana Dijaškega doma Ivana Cankarja v uprizoritvi spopade z odnosom do svojega vsakdana in angažirano pristopa k fenomenu lastne rutine.

Kot je ob zaključku 36. Čufarjevih dni izpostavila direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole, so z letošnjim festivalom zelo zadovoljni, saj znova vse teče po starih tirnicah ali pa celo bolje kot pred pandemijo. Odziv gledaliških skupin je bil, kot je poudarila direktorica, izjemen, gledališka dvorana je bila vsak dan polna in publika je videla veliko raznolikih predstav, vse od komedije, prek filma na odru, do absurda in gibalnih predstav.

Objavite komentar