V središču Kopra razstava o zgodovini mesta

Avtor: STA, Uredništvo

V Mali loži koprske Pretorske palače so od danes predstavljeni najpomembnejši dogodki in osebnosti iz 1500-letne zgodovine mesta. Obiskovalci bodo med drugim lahko izvedeli več o legendi o nastanku mesta in posvetitvi prvega škofa v letu 524. Razstava, ki jo prirejata občina in Pokrajinski muzej Koper, bo na ogled do konca februarja.

Poleg legende o prihodu škofa sv. Nazarija so med zgodovinskimi mejniki navedeni nastanek mestnega statuta, kuga, ki je zdesetkala mesto, in prihod Napoleona ter takratna odločitev o povezavi otoka s kopnim. Del razstave je posvečen znamenitim osebnostim. Med temi organizatorji izpostavljajo beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia, ki je v Kopru preživel zadnje desetletje življenja, in zdravnika ter izumitelja termometra Santoria Santoria, ki se je v Kopru rodil in v njem živel.

Razstava predstavlja tudi umetnostne mejnike in prikazuje številne fotografije. Prireditelji pripisujejo poseben pomen podobi oljenke iz 6. stoletja in Morosinijeve plošče iz leta 1269. Ta dva predmeta hrani koprski pokrajinski muzej. Razstavo sta zasnovali kustosinji Meliha Fajić in Vesna Pajić.

Praznovanja 1500. obletnice ustanovitve mesta sicer potekajo vse leto. Med številnimi kulturnimi dogodki bo tudi več razstav v Mali loži pod oboki Pretorske palače.

Objavite komentar