Na mladinskem filmskem taboru v Novi Gorici nastaja šest filmov

Avtor: Uredništvo, sta

V Novi Gorici v teh dneh poteka 12. Mednarodni mladinski filmski tabor. Mladi so tokrat navdih za ustvarjanje iskali v sloganu Svoboda prostora in tako poskušali najti skupen jezik filma in arhitekture. Tako se na letošnjem filmskem taboru pridružujejo programu Ravnikarjevega leta v Ravnikarjevem mestu.

Postavljeni temi so mladi sledili z načrtovanjem scenarijev in filmskih zgodb, z izdelavo maketnih rekvizitov za animacijo, pa tudi z iskanjem navdiha s pomočjo idej arhitekta in urbanista Edvarda Ravnikarja, ki je zasnoval Novo Gorico.

6. MEDNARODNI MLADINSKI FILMSKI TABOR - Ustanova Silvana Furlana

FOTO: Ustanova Silvana Furlana

Koordinatorka mladinskega tabora Mateja Sulič je na današnji novinarski konferenci povedala, da nastaja šest filmov, med njimi dva animirana in štirje kratki filmi. “V njih se prepletajo različni žanri, med igranim, dokumentarnim, eksperimentalnim ter komedijo. Eden od filmov bo na humoren način pripovedoval o Novi Gorici in njenih prebivalcih, drugi bo s potovanjem v preteklost sledil razgradnji razvoja arhitekture, tretji bo skozi dokumentarno-eksperimentalno formo raziskoval manj prepoznavne prostore v Novi Gorici, v drugih pa bomo Novo Gorico prepoznali kot filmsko kuliso,” je povedala Sulič.

Letošnjega tabora se udeležuje 27 mladih med 9. in 17. letom starosti, med njimi so tudi zamejci, Italijani, Poljaki in Ukrajinci. Šestnajst otrok se je tabora v minulih letih že udeležilo, enajst udeležencev pa na tabor prihaja prvič.

Mladi ustvarjajo pod vodstvom desetih mentorjev. Posebna gostja letošnjega tabora je Alenka Nahtigal, ki se je v vlogi oblikovalke maske podpisala pod več kot 60 filmov.

Mednarodni mladinski filmski tabor - izobraževanje

FOTO: Kinoatelje

“Verjamem v ustvarjalnost mladih. To je glavni motiv delovanja naše ustanove. S tem želimo nadaljevati in širiti filmsko ustvarjanje mladih. Neverjetno je spoznati, koliko idej in domišljije nosijo v sebi mladi ljudje. Zato jih je vredno podpreti in spoznati njihovo sporočilo,” pa je povedala predsednica Ustanove Silvana Furlana Miranda Brataševec.

Mladinski kratki filmi, ki so letos nastali na mladinskem filmskem taboru, bodo širši javnosti predstavljeni na zaključnem večeru v petek ob 21. uri v atriju Dijaškega doma v Novi Gorici.

Objavite komentar