V Izoli tridnevni festival poljskih filmov

Avtor: STA, Uredništvo

Pod okriljem Art kina Odeon, Slovenske kinoteke in poljskega veleposlaništva se danes v Izoli začenja tridnevni filmski festival Visla, ki bo v drugi izdaji ponudil na ogled z nagradami ovenčane poljske filme. Festival bo ob 21. uri v poletnem kinu Arrigoni uvedla klasična mojstrovina režiserja Wojciecha Jerzyja Hasa Sanatorij pri peščeni uri.

Uvodni film bo po napovedih organizatorjev izolsko občinstvo preselil v nadrealistični svet domišljije, kjer sta čas in minevanje prikazana skozi prizmo poetične zgodbe filmskega junaka Jožefa, ki ga je upodobil priznani igralec Jan Nowicki.

2. Festival Poljskih Filmov Visla v Sloveniji - Poljska v Sloveniji - Portal Gov.pl

 

V torek bodo predvajali film Zastavljalnica v režiji Lukasza Kowalskega, ki pripoveduje o ekscentričnih podjetnikih Joli in Wiesku, ki vodita največjo zastavljalnico v Evropi. Istega dne bo na sporedu še Ženska na strehi režiserke Anne Jadowske. Film prinaša pretresljivo pripoved o Miri, porodni babici tik pred upokojitvijo, ki se ji življenje iznenada radikalno spremeni.

Festival v Izoli bo v sredo sklenila drama The Silent Twins v režiji Agnieszke Smoczynske z resnično zgodbo temnopoltih dvojčic June in Jennifer Gibbons, ki sta v otroštvu obmolknili za zunanji svet, v izolaciji svoje sobe pa sta ustvarjali literarni dialog, so zapisali na poljskem veleposlaništvu v Ljubljani.

V Izoli se začenja festival poljskega filma Visla - RTV SLO

V sklopu festivala si bo mogoče ogledati še blok kratkih filmov študentov Akademije za film v Lodžu, imenovan S čolnom po Visli. Prikazali bodo filme Mrtvi zakonski par, 4PSI, Alkibiad, Klici in Jeziki ljubezni.

Po projekcijah v Izoli se Visla seli v Bolgarijo in Srbijo, v sredini oktobra pa bo festival gostoval še v ljubljanski Kinoteki, so še sporočili s poljskega veleposlaništva.

Objavite komentar