DVAJSETA PEKRSKA GLEDALIŠKA POMLAD

Piše: Aleksandra Lovrenčič, Foto: Franc Lajnšič
Vsako leto v mesecu marcu ljubitelji smeha z vseh koncev in krajev prihajajo v Pekre, krajevno skupnost Mestne občine Maribor, ki za mesec dni postane epicenter zabave in komedije. Letos se je odvijal že 20. Festival komedije Pekre, ki je še enkrat dokazal, da je smeh univerzalni jezik, ki nas združuje in osrečuje.
Turistično kulturno društvo Pekre ima bogato, več kot 30-letno zgodovino. Člani društva ves čas skrbno negujejo turistično ponudbo kraja in organizirajo različna družabna srečanja. Med vsemi dogodki, ki jih organizira TKD Pekre, pa izstopa Festival komedije Pekre, ki je letos praznoval 20. rojstni dan. Idejni snovalec festivala je predsednik društva, Zlatko Partlič, ki se spominja enostavnega začetka, »ko smo imeli idejo, novo streho na kulturnem domu, dvorano in oder ter sponzorja Dina in Sanija Đafiča, poiskati smo morali le še skupine. Vendar nam to ne bi uspelo brez Rada Pavaleca, gledališkega igralca in velikega strokovnjaka ljubiteljskega gledališča«.

Naj živi festival!

Festival, ki se je začel kot lokalni dogodek, je sčasoma prerasel v enega najbolj priljubljenih in cenjenih dogodkov ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji, ki privablja tako domače kot tuje igralce. Njihove predstave predstavljajo pomemben prispevek k slovenski gledališki umetnosti, saj ponujajo živahno, kakovostno in skoraj profesionalno igro. Poleg tega festival služi kot platforma za povezovanje in sodelovanje med različnimi gledališkimi skupinami ter omogoča izmenjavo idej, izkušenj in odrov. Komedija, kot osrednji element festivala, ni le vir zabave, ampak tudi prinaša vpogled v človeško eksistenco, razkriva tragiko, grenkobo, pa tudi modrost in resnico. Festival komedije Pekre je tako postavil visoke standarde za komično umetnost v Sloveniji.
Dr. Melita Kukovec, predsednica strokovne komisije pove, »da si leta 2004 ob tem, ko smo razpisovali prvi natečaj, nihče ni predstavljal, kako pomembna bo postala prireditev vse do današnjega dne«. V 20-ih letih delovanja je festival postal prepoznaven po vsej državi in tudi v zamejstvu. Vsako leto se za nastop prijavi veliko število (v rekordnem letu tudi 38) odličnih ljubiteljskih gledaliških skupin, vendar jih le osem dobi priložnost nastopiti. In vsa društva že uvrstitev v program festivala štejejo kot uspeh. Dr. Kukovec doda, »da so nasveti igralskim skupinam padli na plodna tla, saj so bile predstave v uvodnih letih festivala bolj preproste in manj dodelane, da pa je prav druženje in izmenjava izkušenj kriva za kasnejše kvalitetnejše izvedbe.
Ponosni smo tudi na dejstvo, da smo vedno spodbujali uporabo narečij in ne knjižnega jezika, kar je festival izjemno obogatilo.« V vseh letih se je tako na razpis prijavilo 92 različnih skupin, nastopilo pa jih je že 51, nekatere enkrat, druge večkrat. Izbor najboljših predstav skrbno opravi priznani gledališki igralec Rado Pavalec, kar zagotavlja visoko kakovost vsakoletnega programa. Kot pravi sam: »Ni tako preprosto ene izbrati, druge zavrniti. Kot človek bi želel dati priložnost vsem … da bi delili z nami svoj pogled na umetniški svet.« Potrebna je namreč velika izkušenost ter razumevanje ljubiteljskega odra, da so izbor in ob koncu podeljena priznanja sprejeta z vseh strani.

Organizacijski napor

Za organizacijo devetih izvedbeno zahtevnih gledaliških večerov v mesecu dni je potrebno ogromno prostovoljskega dela dobro uigrane ekipe. V preteklih letih smo si pridobili mnogo izkušenj in nadgrajevali posamezne produkcijske elemente festivala. Organizacijski odbor s predsednico Ilko Riedl na čelu ima identificirane svoje zveste sodelavce in z njimi neguje odličen odnos vsa leta izvedbe festivala: »Na tem mestu se moramo zahvaliti selektorju, vsem članom strokovne žirije in žirije občinstva ter vsem članom organizacijskega odbora festivala, prav tako pa imajo posebno mesto v organizaciji naši zvesti donatorji in sponzorji«.
Se pa tudi naše društvo spopada s pomanjkanjem mlajših prostovoljcev, saj prostovoljno delo v kulturi in turizmu prinaša številne zahtevne izzive, ki segajo od organizacijskih do človeških in finančnih vidikov. Soočamo se s pomanjkanjem sredstev, kar otežuje izvajanje programov in projektov. Kulturni in turistični sektor sta pogosto podvržena nepredvidljivim dogodkom, kot so naravne nesreče, politične spremembe ali zdravstvene krize, kar se je pokazalo pri izvedbi festivala ob spopadanju s Covid-19 krizo. Kljub zavzetemu delu prostovoljcev društvu primanjkuje usposobljenega kadra za izvajanje določenih nalog, posebej v luči hitrega razvoja tehnologije, kjer se spreminjajo tudi načini komuniciranja. Vsem izzivom navkljub pa prostovoljno delo v tej panogi prinaša veselje, zato vabimo v svoje vrste vse, ki jih delo v kraju Pekre zanima.

Ugledno mesto med ljubiteljskimi gledališkimi dogodki

Poleg številnih gledalcev iz bližnje in daljne okolice ter tujine, festival privablja tudi posebne goste, kot so predstavniki lokalnih organizacij, župani, kulturni delavci in celo ministri in ministrice za kulturo Republike Slovenije. Ta priznanja in podpora kažejo na pomembnost in ugled Festivala komedije Pekre v širšem kulturnem kontekstu. Želimo si, da bi v naslednjih letih lahko gledališki skupini z najboljšo predstavo kot posebno glavno nagrado omogočili igranje te predstave v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Plačilo igralcem in sodelujočim društvom je izključno aplavz občinstva, ki je v preteklih letih dodobra spoznalo številna sodelujoča kulturno-umetniška društva in razvilo občutek za odzive na njihovo igro. Po besedah igralcev je publika v Pekrah edinstvena, drugačnost in rast ter vzgojni moment pa zaznavajo predvsem tista društva, ki so na festivalu sodelovala večkrat. Nenehno rastoč ugled festivala potrjuje njegovo vlogo pri promociji ljubiteljske kulture tako doma kot v tujini. S svojim medijskim odmevom na lokalni in nacionalni ravni ter visoko kakovostjo programa še naprej prispeva k raznolikosti in bogastvu slovenske kulture. Vabljeni v Dom kulture Pekre vsako leto, vsak petek in soboto v marcu, da tudi vam dokažemo, da je smeh nepogrešljiv del našega življenja, ki nas združuje ter osrečuje na edinstven način!

***

 

Po časniku Večer, ki je eden najbolj zvestih spremljevalcev festivala, povzemamo:

Preteklo nedeljo so v Pekrah podelili nagrade ljubiteljskega Festivala komedije Pekre. Tudi tokrat so predstave imele veliko publike, igralci so bili deležni burnih aplavzov. Žirija občinstva, ki jo je vodila Danila Robič, je za najboljšo predstavo izbrala predstavo Seks in ljubosumnost v izvedbi Kulturnega društva Brestanica – Teatra Rajhenburškega. Zabavno, lahkotno in šaljivo zgodbo, začinjeno z lažmi, razvratom in ljubosumjem, je igralska skupina odigrala sproščeno in brez predsodkov, je utemeljitv odločitve.
Strokovna žirija, vodila jo je dr. Melita Kukovec, je za najboljšo predstavo izbrala Revizorja v izvedbi Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane. Zaradi dobre režije Ire Ratej in igralcev, ki so s posodobljeno Gogoljevo komedijo opomnili, da se korupcija dogaja tukaj in zdaj. Priznanje za najboljšo režijo je prejela Anica Čuček za režijo komedije Jaz sem pa tako fina v izvedbi Kulturnega društva Vidovo iz Šentvida pri Stični. Besedilo Jovana Sterije Popovića o ovdoveli malomeščanski gospodinji je uspešno prenesla v slovensko okolje, igra je s komičnimi zapleti pokazala na nerealnost nesmiselnih pričakovanj.
Komedijantka festivala je postala Andreja Senčar, ki je v komediji Čaj za dve v izvedbi KUD Marice Kerenčič iz Pesnice igrala upokojeno igralko Jasmino Rudolf, vase zagledano intelektualko, ki se ob preprosti kmečki sostanovalki preobrazi v bolj realno in empatično osebo. Komedijant festivala Marko Koder iz gledališča kulturnega prosvetnega društva Josip Lavtižar iz Kranjske gore je v predstavi Kar v vrsto, prosim, prepričljivo igral novinarja tabloidne revije, ki raziskuje skrivnosti iz preteklosti slavnega para. Posebno priznanje je strokovna žirija podelila Petji Kogovšek za besedilo predstave Tiči, ki jo je izvedlo Gledališče Toneta Čufarja z Jesenic. Govori o spolnosti, a ne presega meja dobrega okusa in ne zaide v vulgarnost. Celovito pokaže razlike med tremi generacijami moških in osvetli ujetost v predsodke do istospolne usmerjenosti, nudizma in starosti, komične situacije v igri zabavajo predvsem ženske.

Turistično kulturno društvo Pekre, organizator festivala, je prejelo priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti

Objavite komentar