Maj in junij – čas za letni koncert ali večji projekt

Avtorica: Anamari Pečan

V zadnjih dveh tednih maja in prvih dveh tednih junija se mnogi zbori že tradicionalno pripravljajo na to, da bodo svoji publiki predstavili prerez dela med pevsko sezono, oz. pridno vadijo posebej za to priložnost izbrana dela. Nekaj je tudi takih, ki se namesto čisto »klasičnega« letnega koncerta odločijo za večji projekt. Poleg letnih koncertov se v tem času odvijajo tudi druge pomembne zborovske prireditve. Ker se bo v Ljubljani in drugod kmalu kar veliko dogajalo, naj poročilo o prvem koncertu in koledarski pregled naslednjih služi kot ideja, komu še prisluhniti in kaj novega še odkriti v prihajajočih štirih tednih.

ponedeljek, 15.5. 2023 – nedelja, 21.5. 2023

PETEK, 19.5. 2023 ob 19.30 – 33. letni koncert

Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter, Mestni muzej Ljubljana

FOTO: Goran Antlej

Umetniško vodstvo: zborovodkinja Tereza Podlogar, klavir Blanka Čakš

Spored: Zbor je nastopil s pestrim programom, ki zajema več stilnih obdobij in kar nekaj različnih žanrov. Izbira sporeda je bila precej zahtevna in pestra, ampak mladi pevci so publiko s svojim suverenim nastopom več kot prepričali in ob koncu seveda za svoj trud prejeli bučen aplavz. Ne glede na to, da je bila zasedba majhna, je zbor zvenel polno in ubrano. Predvsem srednješolci ste zelo lepo vabljeni, da si več o delovanju zbora ogledate na njihovem Facebook oz. Instagram profilu in morda čez poletje premislite, ali bi se jim želeli septembra pridružiti.

O zboru:

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Od  septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Visoko kvaliteto zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini.

ponedeljek, 22.5. 2023 – nedelja, 26.5.2023

TOREK, 23.5. 2023 ob 18.00 – Ego – ovira, koncertna okrogla miza v Ljubljani,ki jo prireja Mešani komorni zbor Ljubljanski Madrigalisti, Antonov dom Lj.-Vič

Umetniško vodstvo: dirigentka Klara Maljuga

O dogodku:

V duhu čuječnosti, raziskovanja in samo-sprejemanja dobivamo vedno širšo podobo smisla našega obstoja. Maslowovo hierarhijo potreb poznamo skoraj vsi – ne zavedamo pa se, da jo je znani psiholog izdal že pri rosnih 35ih letih in da je v preostalih letih življenja raziskoval in ugotavljal, da najvišja stopnja naših potreb ni SAMOrealiazacija (ego/jaz). V opombah njegovega dnevnika in poznejših pismih kolegom lahko beremo o višji stopnji, ki nagovarja posameznikovo transcendentalno izkušnjo in umik ega v služenje višje kolektivne zavesti. S sporedom torej izpostavljamo ključno poslanstvo zborovskega občestva: “Kjer jaz nisem jaz, kjer ti nisi ti, sva cela v celoti, ki skupaj zveni.” (A. Kvartič). V sodobni družbi, ki je prežeta z egoizmom, mnogi vidijo poslanstvo človeštva v bolj povezovalni luči, zmorejo videti preko kapitalizma in samih sebe. Srečujemo se z vedno več posamezniki, ki odlagajo breme materializma in postajajo občutljivejši na stik s soljudmi.

Ljubljanski madrigalisti s temi mislimi vabijo na koncertno okroglo mizo z naslovom Ego – ovir. Na dogodku se bodo skupaj  s publiko posvetili temi pomembnosti vlaganja energije, časa in dobre volje v skupnost ter dali prostor ideji kolektivne zavesti. Gostje na dogodku bodo slovenski filozof dr. Borut Ošlaj, izkušeni psiholog dr. Aleksander Zadel in eden najbolj poslušanih slovenskih podcasterjev, Klemen Selaković. Razpravo bo vodila Maša Žilevski, zboru pa se bo kot del dogodka pridružila tudi plesna skupina Ursus dancers.

Vstopnina: vstop prost, rezervacija brezplačnih vstopnic na tej povezavi

O zboru:

Mešani pevski zbor Ljubljanski madrigalisti je nastal, ko se je leta 1991 skupina članov Slovenskih madrigalistov odločila, da bo delovala pod taktirko dirigenta Matjaža Ščeka. Skozi leta je zbor posegal po zahtevnejši zborovski literaturi in se udeleževal številnih gostovanj in tekmovanj. V svojem dolgoletnem delovanju so posneli 8 zgoščenk. Ljubljanski madrigalisti so znani in priznani v slovenskem glasbenem prostoru, druži pa jih ne le ljubezen do glasbe, ampak spoštovanje, povezanost in prijateljstvo drug do drugega. Od septembra 2018 zbor vodi Klara Maljuga.

TOREK, 23.5. 2023 ob 20.00 – Letni koncert pevskega zbora Veterinarske fakultete Phrenicus, cerkev Sv. Jakoba, Gornji trg, Ljubljana

FOTO: Facebook stran zbora

Umetniško vodstvo: zborovodkinja Katja Bogovič, klaviature Antonio Vogrinc, tolkala Benjamin Bogovič

Gostje: Študentski pevski zbor Sv. Stanislava, Ljubljana, zborovodkinja Meta Praček

Vstopnina: vstop prost

Spored: pregled programa iz sezone 2022/23

O zboru:

Pevski zbor Veterinarske fakultete Phrenicus deluje od leta 2014 in združuje najbolj ubrane veterinarske pevske glasove. Nastopa predvsem na raznih dogodkih fakultete, na predavanjih, kongresih v okviru veterinarske stroke, leta 2022 pa se je prvič uspešno predstavil tudi na območni reviji odraslih pevskih zasedb Ljubljanski zbori. Ob spoznavanju in interpretaciji raznovrstne zborovske literature ponuja še več odlične družbe, obilo zabave in priložnost za navezovanje novih stikov in prijateljstev. Zbor trenutno deluje pod vodstvom zborovodkinje Katje Bogovič.

ponedeljek, 29.5. – nedelja 4.6. 2023

SOBOTA, 3.6. 2023 ob 19.30 – APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani,

Carl Orff: Carmina Burana, kantata, za soliste, zbor in tolkalni orkester

 (prir. Reinhard Summerer)

Umetniško vodstvo: dirigentka Rahela Durić Barić

Vstopnina: vstopnice na voljo na spletni strani Cankarjevega doma

O dogodku: Scenska kantata nemškega skladatelja Carla Orffa iz leta 1936 velja za eno najbolj sugestivnih glasbeno-inštrumentalnih del. Uglasbitev srednjeveškega pesniškega kodeksa benediktinskega samostana Beuern na Bavarskem, ki niza posvetne pesmi razmahnjenega evropskega prostora, še danes nagovarja umetnike k novim interpretacijam. Pred nekaj leti se je Reinhard Summerer na pobudo umetniškega vodje graškega Studio Percussion lotil predelave, ki inštrumentalni delež naslanja na razširjeno zvočnost kar devetnajstih tolkalcev. Prva izvedba je bila leta 2019 v Gradcu, ob sodelovanju solistov in stočlanskega zbora. Izvedbo je vodila mariborska dirigentka Rahela Durič Barić in njeno pobudo o ponovni postavitvi je Akademski pevski zbor Tone Tomšič sprejel z navdušenjem. APZ Tone Tomšič se bodo se bodo na odru pridružili tudi Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana, vodji zbora: Sebastjan Vrhovnik in Ana Erčulj, Otroški zbor Allegretto iz osnovne šole MS Leibnitz, vodja zbora: Kathrin Ully, Studio Percussion iz Gradca in solisti – Aleksandra Radovanović, sopran; Aco Biščević, tenor in Christoph Gerhardus, bariton.

O zboru:

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in nenehna želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 kot moški sestav ustanovil France Marolt. Med 1938 in 1939 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Leta 1941 je zaradi italijanske okupacije tekom 2. svetovne vojne nastopil kulturni molk. Po kulturnem molku je zbor ponovno pričel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje, od oktobra 2021 zbor vodi Rahela Durič Barić

SOBOTA, 3.6. 2023 ob 20.00 – Koncert ob 70. Obletnici Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec, atrij Lanthierijevega dvorca, Vipava

FOTO:uradna spletna stran zbora

Umetniško vodstvo: dirigent Jakob Barbo

O dogodku :

Leta 1953 se je skupina primorskih študentov z željo po petju zbrala v ljubljanski gostilni Činkole. Odločili so se, da ustanovijo zbor in ga poimenujejo po primorskem skladatelju, domoljubu in duhovniku Vinku Vodopivcu, ki je umrl leto prej. Hkrati so s tem začrtali smer zbora za naprej, saj zbor že od začetka v osnovi izvaja domoljubne skladbe primorskih skladateljev. V letošnjem letu zbor torej obeležuje 70. obletnico. Ob tej priložnosti bo Lanthierijevem dvorcu v Vipavi organiziran slavnostni koncert. V prvem delu koncerta se bodo pevci z glasbo sprehodili skozi štiri letne čase, sledil bo slavnostni govor zgodovinarja dr. Renata Podbersiča. V drugem delu koncerta se bodo zbor predstavil v razširjeni zasedbi in izvedel pesmi, ki so bile skozi leta umetniško jedro zbora. Na koncu se bodo za Vodopivčeve žabe na odru zbrali vsi nekdanji pevci, da bo himna zbora mogočno zadonela.Po koncu koncerta bo sledilo druženje ob kozarcu vina. Koncert bo v primeru slabega vremena izveden v bližnji športni dvorani Škofijske gimnazije Vipava. Koncert bo posnet in deloma predvajan na RTV Slovenija.

 

Objavite komentar