V ANIMUSU JANA R. BILODJERIČA NI NIČ TAKO, KOT JE VIDETI

Piše: Manja Žugman

 

V letu 2021 se je na knjižnih policah znašla knjiga Animus s podnaslovom V svetu senc, ki jo je spisal Jan R. Bilodjerič in je izšla pri Založbi Aljatera v Radencih. Javnosti je poznan po svojem filmu Maribor vijolč’ni, za katerega je, med nastajanjem pričujoče knjige, posnel tudi intervju s Tonetom Partljičem, kar je vodilo k njunemu nadaljnjemu sodelovanju. Partljiča je namreč poprosil, naj prebere njegovo knjigo in mu zaupa svoje mnenje, ta pa ga je že po nekaj dneh poklical, nad vsebino izrazil navdušenje in mu zelo kmalu priskrbel še spremno besedo. Ilustracije je prispevala Ana Vičič.

 

»Naslov trilogije Animus naj ostane skrivnost, saj bo njegov pomen razkrit šele v tretjem delu, podnaslov prvega dela V svetu senc pa je pojasnjen že v povzetku vsebine: nič ni tako, kot je videti.« Videti je le fotko Manje Žugman.

 

Knjiga Animus pripoveduje o trinajstletnem Galu. Skrivnostna energija ga s tremi prijatelji vred prestavi z Zemlje na planet Aljatera. Izkaže se, da je bila zgodovina vesolja že davno zapisana v Animusu in da bi se naj prav ti štirje prijatelji zoperstavili nepredstavljivemu zidu, ki ga pooseblja Nevidna roka. Na svoji poti spoznavajo fantastična bitja, ki jim pri njihovem boju bodisi pomagajo bodisi jih ovirajo. Gal skozi privide, vizije in sanje vse bolj spoznava, da ne sme verjeti svojim očem, saj ni nič tako, kot je videti. V končnem spopadu se izkaže, kdo je na njihovi strani in kdo proti njim, kaj je resnično in kaj ne. Toda ko premagajo zlo in se ponovno znajdejo na Zemlji, jih tudi tam kaj kmalu čaka presenečenje.

»Knjigo odlikujejo izvrstne barvne ilustracije Ane Vičič. Jan in Ana sta tesno sodelovala, saj pisec ni želel, da bi bile ilustracije le okras, marveč da napisano podkrepijo ali celo nadgradijo.« Foto: Manja Žugman

 

V pogovoru nam Jan R. Bilodjerič razkrije, da je pričujoča knjiga prvi del trilogije v nastajanju. Spominja se, da je na začetku spisal prva tri poglavja, potem pa je moral še veliko razmišljati in raziskovati, preden se je odločil, kaj želi s knjigo sporočiti. Od prve napisane strani do izdaje je preteklo dobro leto. Med pisanjem ga je večkrat preveval zanimiv občutek, da je le opazovalec zgodbe – priča, ki mora zgodbo zapisati. Njegovo raziskovalno delo je zajemalo seznanjanje z mitološkimi in znanstvenimi koreninami, veliko časa pa je posvetil tudi načrtovanju zgodbe, čeprav ga je njen izid v marsikaterem poglavju presenetil. Naslov trilogije Animus naj ostane skrivnost, saj bo njegov pomen razkrit šele v tretjem delu, podnaslov prvega dela V svetu senc pa je pojasnjen že v povzetku vsebine: nič ni tako, kot je videti.

»Pogum ni odsotnost strahu, ampak volja, s katero strah premagamo,« je pisec citiral svojega protagonista Gala. Foto: Manja Žugman

 

Knjigo odlikujejo izvrstne barvne ilustracije že omenjene Ane Vičič. Ilustratorka je z avtorjem sodelovala pri celovečerni plesni predstavi Reka, ki se je začela in končala z animacijo prepleta resničnega in podvodnega vilinskega sveta. Jan je bil s sodelovanjem tako zadovoljen, da je Ana pri soustvarjanju knjižnih strani bila njegova prva izbira. V knjigi je devetnajst celostranskih ilustracij in ena dvostranska. Proces ustvarjanja je tekel vzporedno z uredniškim delom in je bil zelo zahteven. Jan in Ana sta tesno sodelovala, saj pisec ni želel, da bi bile ilustracije le okras, marveč da napisano podkrepijo ali celo nadgradijo. Prve skice so nastale že julija 2020, končno podobo pa so dobile šele marca 2021. Knjiga je sicer namenjena bralcem, starejšim od dvanajst let. Za mlajše je to predvsem razburljiva fantastična zgodba, ki dodobra razburka domišljijo, starejši, bolj izkušeni bralci, pa bodo v Animusu odkrili še drugi, skrivnostnejši svet simbolov, ki bo nekoliko spremenil njihovo dojemanje resničnosti.

Pisec izpostavi eno svojih najljubših misli iz knjige (ki jo v prvem delu ena najpomembnejših stranskih oseb izreče prvoosebnemu protagonistu Galu): »Pogum ni odsotnost strahu, ampak volja, s katero strah premagamo.« Strah je namreč tisti, ki nam preprečuje, da bi živeli na polno. Jan nadaljuje: »Odkar sem zapisal ta stavek, tudi sam sebe večkrat opomnim na resnično naravo strahu, in tako lažje premagam to potuhnjeno prepreko, ki mi hoče zaustaviti pot proti zastavljenemu cilju.«

Jan svojega ustvarjanja ne dojema kot delo ali službo. Vse, kar počne, je neločljiv del njega samega. Ko se poglablja v like, v njihove odločitve, razmišljanja in dejanja, raziskuje, išče in odkriva, se odpravlja v skrite kotičke lastne duše, kjer kakor v rudniku počasi krha plast za plastjo skalovja, da bi enkrat mogoče odkril majhen diamant, v katerem se skriva resnica. Njegovo nenehno iskanje je hkrati tudi neusahljiv vir navdiha. Bralcem pa je le še zaželeti, da bi se skozi napisane vrstice podali v raziskovanje svojega sveta in se približali skrivnostim in lepotam lastne duše.

 

 

Svojo e-dušo pa najdete v čisto posebnih knjigah …

Piše: Manja Žugman   V letu 2021 se je na knjižnih policah znašla knjiga Animus s podnaslovom V svetu senc, ki jo je spisal Jan R. Bilodjerič in je izšla pri Založbi Aljatera v Radencih. Javnosti je poznan po svojem filmu Maribor vijolč'ni, za katerega je, med nastajanjem pričujoče knjige, posnel tudi intervju s Tonetom Partljičem, kar je vodilo k njunemu nadaljnjemu sodelovanju. Partljiča je namreč poprosil, naj prebere njegovo knjigo in mu zaupa svoje mnenje, ta pa ga je že po nekaj dneh poklical, nad vsebino izrazil navdušenje in mu zelo kmalu priskrbel še spremno besedo. Ilustracije je prispevala…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.53 ( 8 ocen)

Objavite komentar