KONCERTI NA LJUBLJANICI 2020: PO VODNI POTI REČNIH TRUBADURJEV

Piše: Sara Špelec

 

Vam je med klepetom v obrečni kavarni v grlu zastal požirek grenke kave in so se vam ustnice razlegle v nasmešek? Ste na samotnem sprehodu začudeni spoznali, da se vaša senca v ritmu koračnice priklanja večernemu soncu? So oddaljeni zvoki preglasili vašo žalost in napovedali zahod emonske tišine? Potemtakem ste se znašli v imenitnem spremstvu rečnih trubadurjev: Pihalnega orkestra Litostroj, ki je na pobudo in v organizaciji Zveze kulturnih društev Ljubljana 1. julija otvoril letošnje Koncerte na Ljubljanici.

 

Zvok je simboličen, fotografija pa govori sama zase. Foto: S. Š.

 

Enourna rečna plovba od Prulskega do Mesarskega mostu je privabila poglede in aplavze naključnih sprehajalcev, ki so nam mahali z obrežja, arkad, kavarn in mostov, kjer so zaklepali ljubezen in oči upirali v vlečko ladijskih valov. Nekaj več kot 20-članska zasedba je zadostila dovoljenemu številu nastopajočih in vztrajno vabila na varno razdaljo bližine.

Naj se vidi, kdo narekuje ladijski ritem. Foto: S. Š.

 

Z nami so potovale tudi ladijske vile. Foto: S. Š.

 

Matej Gostič, predsednik Pihalnega orkestra Litostroj, mi je razkril, da godbeniki letos praznujejo častitljivih 70 let, ki jih bodo jeseni po vsej verjetnosti okronali s snemanjem zgoščenke, pošteno praznovanje pa si bodo lahko omislili šele, ko maske dokončno padejo. Viruse preganjajo že od junija, ko so uspešno izvedli kar štiri koncerte, na petem pa bodo z domačimi in tujimi zimzelenčki brez glasbenega premora dvorili vodnim vilam in jim – še posebej pri akustičnem Tromostovju – obljubili večno zvestobo.

Ob 70-letnici društva si je njegov predsednik Matej Gostič prislužil drevesno krono. Foto: S. Š.

 

Njihovemu zgledu bodo vsakič ob 18.00 po spodnjem vrstnem redu sledili še drugi orkestri.

 

Sreda, 2.9., ob 18.00: Godba ljubljanskih veteranov

Četrtek, 10.9., ob 18.00: Pihalni orkester Bežigrad

Sreda, 16. 9., ob 18.00: Papirniški pihalni orkester Vevče

Četrtek, 1.10., ob 18.00: Pihalni orkester Ljubljana Vič

 

Pridite kaj mimo in se naužijte poletnega rečnega zvena …

 

 

… in teme, ki, kot pravi Mirka Nečak, ni več črna.

Piše: Sara Špelec   Vam je med klepetom v obrečni kavarni v grlu zastal požirek grenke kave in so se vam ustnice razlegle v nasmešek? Ste na samotnem sprehodu začudeni spoznali, da se vaša senca v ritmu koračnice priklanja večernemu soncu? So oddaljeni zvoki preglasili vašo žalost in napovedali zahod emonske tišine? Potemtakem ste se znašli v imenitnem spremstvu rečnih trubadurjev: Pihalnega orkestra Litostroj, ki je na pobudo in v organizaciji Zveze kulturnih društev Ljubljana 1. julija otvoril letošnje Koncerte na Ljubljanici.     Enourna…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.6 ( 3 ocen)

Objavite komentar