FESTIVAL USTVARJALNEGA SODELOVANJA MLADIH NA JESENICAH

Piše: Marija Palovšnik

Dodana vrednost Gimnazije Jesenice je prav gotovo tudi gledališka dejavnost. Na šoli delujeta dve gledališki skupini: Gimnazijski teater – dijaška gledališka skupina  in Teater, prof. – profesorska gledališka skupina. Prva ima že zelo dolg staž, druga je mlajša, ustanovljena pred osmimi leti. Gimnazijski teater bogati dogajanje na šoli in izven nje. Od leta 2010 se uvršča na regijska srečanja mladinskih gledališč, pohvali pa se lahko celo z uvrstitvijo na državno srečanje Vizije. Posebnost gimnazije je profesorska skupina, ki je letos pripravila že osmo predstavo zapored. Njihova predstava je vsa leta sestavni del Dramskega festivala. Zadnji dve leti skupini pripravita predstavo kar skupaj.

Tretja oblika gledališke dejavnosti na Gimnaziji Jesenice pa je Dramski festival. To je medrazredno tekmovanje gledaliških predstav. Namen festivala je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne gledališke predstave in s tem spodbuditi razvoj in rast gledališke dejavnosti na gimnaziji.

Na začetku šolskega leta so dijaki povabljeni k sodelovanju z razpisom, v katerem je določena tema festivala (npr. svetovna književnost, slovenska književnost, kriminalka, dramatizacija novele, avtorsko besedilo). Časa za pripravo predstave imajo razredi pravzaprav malo, saj se festival odvije konec februarja, v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice. V tem času morajo delovati kot skupina. Po literarnih predlogah ali avtorskih tekstih sami pripravijo in izvedejo predstave. Napišejo scenarije, režirajo predstave in odigrajo vloge, poskrbijo za sceno in kostume, oblikujejo gledališki list in sestavijo koreografijo za plesne točke v predstavah, nekateri tudi zapojejo. Priprava in izvedba gledaliških predstav je drugačen, zanimiv način spoznavanja umetnosti, zagotavlja bolj kakovostno, celovito in trajno znanje, pomeni povezovanje z lokalno skupnostjo in Gledališčem Toneta  Čufarja Jesenice. Dijaki se učijo nastopati, suvereno interpretirati svoje zamisli, biti samozavestni, pa tudi kritični in samokritični, spoznavajo sebe in okolje, v katerem živijo, učijo se sprostiti in izživeti svoja čustva, premagovati strah, upoštevati pravila obnašanja v interakciji z drugimi, odkrivajo svoje gledališke sposobnosti, naučijo se odgovornega sodelovanja v skupini in razredu. Generalke vsako leto na pravem odru potekajo nekaj ur pred začetkom festivala. Vsak razred ima za dokončne priprave z razporeditvijo scene in igralcev na odru, za pripravo luči, glasbene opreme in še česa, časa le uro in pol.

»Vadili smo po pouku, dobivali smo se tudi ob koncih tedna in vadili po dve, včasih tudi po štiri ure. Festival je razred zelo povezal. Saj se tudi spremo, na splošno pa se imamo prav zaradi tega raje«, pravi eden od dijakov.

Pomembnejših gledaliških izkušenj večino dijakov nima, čeprav si občasno s starši ali s šolo ogledajo kakšno gledališko predstavo. V mlajših letih so nekateri obiskovali gledališke matineje. Nekateri po izkušnji dramskega festivala zdaj razmišljajo tudi o tem, da bi v prihodnosti morda kdaj delali v gledališču ali v kakšni podobni dejavnosti.

Delo dijakov ocenjujejo tudi zunanji ocenjevalci, poklicni igralci. Našemu povabilu so se do sedaj odzvali: Gregor Čušin, Alenka Bole Vrabec, Mojca Funkl, Vid Klemenc, Sašo Hribar, Jože Ropoša, Bojan Emeršič, Judita Zidar, Boris Kerč, Peter Militarev.

Foto: Arhiv Gimnazije Jesenice

»Med pogovorom po ogledanih predstavah sem izvedel nekaj več o fenomenu gledališkega ustvarjanja na Gimnaziji Jesenice. Ne le kvantiteta, tudi kvaliteta in kontinuiteta sta pojma, ki jih brez zadržkov lahko pripišem po videnem na letošnjem dramskem festivalu. Poleg tega izstopa še dejstvo, da so mladi gimnazijci praktično sami sodelovali pri vseh področjih snovanja gledališke predstave, od dramatizacije, dramaturgije in režije do likovne in zvočne podobe. Gimnazija Jesenice je lahko resnično ponosna na svoje gledališčnike, najsi gre za dijake ali profesorje in le želimo si lahko, da bi se nekaj tega duha navzelo še več slovenskih srednjih šol. Vsem gledališkim dušam na Gimnaziji Jesenice se zahvaljujem za dva prijetna in impresivna večera ter jim izrekam globoko spoštovanje in iskrene čestitke.« (Gašper Jarni, selektor za Vizije 2015)

»Čestitam za imenitno idejo. Mladim ste s tem dali prostor, kjer lahko pokažejo svojo fantazijo in ustvarjalnost. In to na področju, ki ga v teh časih mnogi, žal, smatrajo  zgolj kot zabavo in razvedrilo “delavnim” ljudem. Ampak fantazija in ustvarjalnost posameznika sta nujno potrebna za prav vsak poklic.« (Milena Zupančič)

»Ker že nekaj let spremljam gledališko dejavnost jeseniške gimnazije, moram poudariti, da je opaziti napredek v vseh segmentih ustvarjanja, predvsem pa v zavzetosti in resnosti pristopa pri nastajanju in izvajanja prestav. Predvsem bi pohvalila, da so letošnje predstave v celoti avtorsko delo dijakov (besedila, scena, kostumi, koreografija, režija, gledališki listi…). Zelo sem presenečena, pozitivno seveda, nad avtorskimi besedili. Seveda so razlike med predstavami, tako v samih besedilnih predlogah, režiji kot tudi igralski izvedbi, vendar ima prav vsaka izmed njih neko močno točko, ki jo dela posebno in edinstveno ter zato vredno ogleda…« (Ana Rutar, selektorica za Vizije 2017)

Da seže dober glas v deveto vas, dokazuje tudi zanimanje, ki ga je pokazalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in nas izbralo v projekt SKOZ (Središče Karierne Orientacije Zahod). Ena izmed ciljnih skupin projekta so nadarjeni dijaki, ki so v šolskem prostoru že identificirani, kot tudi tisti, katerih nadarjenost ni nujno formalno prepoznavna, a izkazuje velik interes za udejstvovanje na določenih področjih in izkazuje uspehe. Kako priljubljen je festival, nas vsako leto prepriča dvorana, polna  dva večera, da so gledalci navdušeni, pa bučen aplavz.

 

Piše: Marija Palovšnik Dodana vrednost Gimnazije Jesenice je prav gotovo tudi gledališka dejavnost. Na šoli delujeta dve gledališki skupini: Gimnazijski teater – dijaška gledališka skupina  in Teater, prof. – profesorska gledališka skupina. Prva ima že zelo dolg staž, druga je mlajša, ustanovljena pred osmimi leti. Gimnazijski teater bogati dogajanje na šoli in izven nje. Od leta 2010 se uvršča na regijska srečanja mladinskih gledališč, pohvali pa se lahko celo z uvrstitvijo na državno srečanje Vizije. Posebnost gimnazije je profesorska skupina, ki je letos pripravila že osmo predstavo zapored. Njihova predstava je vsa leta sestavni del Dramskega festivala. Zadnji dve leti skupini…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.5 ( 1 ocen)

Objavite komentar