KONCERTI DeLux – GLASBA, SVETLOBA IN ARHITEKTURA

Piše: Ana Erčulj
Vokalna skupina Gallina je nastala konec leta 2010. Vse od svoje ustanovitve Gallina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice, kar zavzema pomemben delež koncertnega programa DeLux.

Gallina

Vokalna skupina Gallina, foto: Janez Ažman

S koncerti DeLux, v sklopu projekta Izrazi štirih s podporo Mestne občine Ljubljana, se Gallina v letošnjem letu predstavlja na različnih atraktivnih lokacijah Ljubljane in drugod po Sloveniji. Naslov projekta Izrazi štirih se nanaša na štiridelno zasnovan program, v katerem vokalna skupina Gallina slovensko ljudsko glasbo povezuje s tujimi ljudskimi in slovensko sodobno glasbo s slovenskimi popularnimi skladbami. S tem slovensko ljudsko glasbo umeščamo v širši kontekst svetovne glasbe, slovensko glasbo sodobnih avtorjev pa povezujemo z glasbo slovenske popevke, saj so skladatelji obeh področij posegali ali še posegajo po besedilih istih piscev (Gregor Strniša, Fran Miličinski Ježek,…). Velja poudariti, da bo vokalna skupina Gallina na koncertih izvedla skladbe, ki so bile napisane po njenem naročilu in so jih pevke tudi krstno izvedle. Prvič bodo na koncertih zazvenele nove priredbe slovenskih ljudskih pesmi skladateljev Andreja Makorja in Alda Kumarja. Prvi je za vokalno skupino Gallina napisal obdelave beneških ljudskih pesmi, Aldo Kumar pa je v cikel ljudskih vključil ljudsko pesem iz Tolmina in dve istrski ljudski pesmi. Izvedene novitete bodo vsekakor doprinesle k bogatitvi zakladnice ljudskih pesmi ženskih sestavov.

Zakaj naslov koncerta DeLux? Koncerti DeLux temeljijo na povezovanju glasbe, svetlobe in arhitekture. Arhitekturno in akustično atraktivne prostore s pomočjo oblikovanja svetlobe povezujejo z glasbenim vzdušjem posameznih skladb raznolikega programa. Svetloba iz arhitekture izpostavi posamezne detajle, hkrati pa podpira vzdušje in atmosfero posameznih skladb, s čemer deluje kot povezovalni element med arhitekturo in glasbo.

Vokalna skupina Gallina, koncert DeLux v NUK, foto: Darja Štravs Tisu

Izvedbeno vokalni skupini Gallina najbolj ustrezajo akustični prostori, kjer vokalna glasba še pridobi na svojemu izrazu, zato smo za svoj projekt izbrale: Desni atrij Mestne hiše, Atrij SAZU, Čitalnica NUK-a, naslednji koncert pa je v četrtek, 30.11., ob 19.30, v Mestnem muzeju. Vabljeni! Vokalna skupina Gallina v sestavi Maša Simčič, Živa Kolenc, Ana Plemenitaš in Višnja Fičor pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj vas željno pričakuje!

Piše: Ana Erčulj Vokalna skupina Gallina je nastala konec leta 2010. Vse od svoje ustanovitve Gallina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice, kar zavzema pomemben delež koncertnega programa DeLux. S koncerti DeLux, v sklopu projekta Izrazi štirih s podporo Mestne…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: Bodite prvi !

Objavite komentar