LUTKE ZA ODRASLE: ROMEO & JULIJA – N

Piše: Anja Mugerli

Lutke na Vizijah 2017

Lutkovna predstava Romeo & Julija – n in Društvo Koruzno zrno

Lutkovna skupina Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno/Srednja šola Slovenska Bistrica, po motivih W. Shakespeara: Romeo & Julija – n

ZASEDBA

Mentorstvo: Matevž Gregorič; režija, dramaturgija in scenografija: Zrna/Krožnik; tekst: Laura Ramšak; likovna zasnova: Tina Goričan; zasnova lutk: Zrna/Krožnik/Mateja Koropec-Garrett; izdelava lutk: Zrna/Krožnik/Tina Goričan; ton, glasbena oprema: Urška Selakovič; luč: Aljaž Rožič; igralci/animatorji: Ema Bera, Katarina Brdnik, Mia Bučar, Monika Globovnik, Ela Novak, Sebastjan Pregl, Laura Ramšak, Maja Sajko, Urška Selakovič, Katja Stojnšek, Kaja Strnad, Luka Šoštar in Katarina Tič.

Tudi letos je v Novi Gorici potekal festival mladinske ustvarjalnosti Vizije, ki je obiskovalcem postregel s koncerti, fotografsko razstavo, literarnim večerom in gledališkimi predstavami, med katerimi je svoje mesto našla tudi lutkovna predstava. Zakaj se je na letošnje Vizije prijavilo bistveno manj lutkovnih predstav kot lani (v izbor se je uvrstila le ena), se sprašuje tudi selektorica lutkovnega dela festivala. Irena Rajh Kunaver svoj uvodnik v gledališkem listu začenja z vprašanjem: »Kam so šle vse lutke?« Kvantiteta lutkovnih predstav ne letošnjih Vizijah je bila morda res okrnjena, a kvalitet(e) v edini lutkovni predstavi zagotovo ni manjkalo.

Romeo & Julija - n

Foto: Matej Maček

Lutkovna predstava Romeo & Julija – n je nastala v okviru sodelovanja Gledališko-lutkovnega »krožnika« Srednje šole Slovenska Bistrica, Lutkovne skupine Zrno ter Društva Koruzno zrno in je svojevrstna adaptacija Shakespearove dramske predloge. Ustvarjalci so zgodbo o prepovedani ljubezni iz zgodovinskega konteksta postavili v sedanjost, s pomočjo zamenjave spola enega od glavnih protagonistov – Julija postane Julijan – pa so se osredotočili na probleme sodobne družbe, kot sta denimo družbena sprejemljivost in transseksualnost, ki je v 21. stoletju še vedno tabu. Romeo & Julija – n je tako ena tistih lutkovnih predstav, ki dokazuje, da lutke niso le za otroke, pa tudi, da so lutke lahko odličen družbenokritični medij.

Romeo & Julija - n

Foto: Matej Maček

V nasprotju s predstavo, ki so jo gradili postopoma med sprotnimi improvizacijami, se je ideja o zamenjavi spola pojavila že takoj na začetku, so povedali ustvarjalci v pogovoru po predstavi. Poleg družbe kot celote so se s pozivom občinstva, da se to lahko »zgodi vsakemu«, dotaknili tudi občutij posameznika, predvsem strahu, da ne bomo sprejeti in ljubljeni, s katerim se ljudje spopadamo veliko pogosteje, kot smo to pripravljeni priznati.

Poleg sporočilnosti lahko med kvalitetami predstave poudarimo tudi izčiščeno lutkovno zasnovo in domiselnost pri izdelavi lutk. Poseben slog likovne zasnove v predstavo z mnogimi komičnimi vložki vnaša srhljivost in naredi sporočilo še bolj otipljivo. Lutke so izdelane tako, da je isti predmet uporabljen kot del lutke in rekvizit, to pa je podkrepljeno s simboliko. Posamezne like – viteze, zaljubljenca in duhovnika – tako označujejo simboli, kot so meč, srce in križ.

Romeo & Julija - n

Foto: Matej Maček

Predstava Romeo & Julija – n je nastala pod okriljem Društva Koruzno zrno in njegovega lutkovnega gledališča iz Slovenske Bistrice, ki sta bili ustanovljeni leta 1997 in letos praznujeta dvajseto obletnico delovanja. Člani gledališča v svojih predstavah raziskujejo zakonitosti materialov in jih nato upodabljajo v lutkovnih predstavah. Prirejajo tako predstave za otroke kot za odrasle, skoraj vse po avtorskih zgodbah. Od leta 2004 organizirajo tudi lutkovni festival Kornfest, v okviru katerega potekajo lutkovne predstave in ustvarjalne delavnice. Leta 2006 so v okviru društva ustanovili Lutkovno skupino Zrna, ki se je leta 2009 prvič koprodukcijsko in izobraževalno povezala s Srednjo šolo Slovenska Bistrica. Pod mentorstvom Matevža Gregoriča je kot obšolski izobraževalni program nastal Gledališko-lutkovni »krožnik«, katerega načelo je, da dijaki od blizu spoznajo vse vidike ustvarjanja predstave, od izdelave lutk do teksta, ki običajno sloni na literarnem besedilu, dokončno pa se izoblikuje na sprotnih improvizacijah.

Romeo & Julija - n

Foto: Matej Maček

Lutkovna predstava Romeo & Julija – n, ki je prejela vizionarja za lutkovnost, potrjuje odlično sodelovanje Društva Koruzno zrno s slovenskobistriškimi dijaki, in če se vrnemo k vprašanju na začetku prispevka, lahko po ogledu predstave potrdimo, da dokler bo med mladimi obstajalo zanimanje za lutke, te zagotovo ne bodo nikamor odšle. Društvu in dijakom želimo še naprej plodovito sodelovanje na lutkovnem področju.

Romeo & Julija - n

Foto: Matej Maček

Piše: Anja Mugerli Lutke na Vizijah 2017 Lutkovna predstava Romeo & Julija – n in Društvo Koruzno zrno Lutkovna skupina Zrna/Krožnik, Društvo Koruzno zrno/Srednja šola Slovenska Bistrica, po motivih W. Shakespeara: Romeo & Julija – n ZASEDBA Mentorstvo: Matevž Gregorič; režija, dramaturgija in scenografija: Zrna/Krožnik; tekst: Laura Ramšak; likovna zasnova: Tina Goričan; zasnova lutk: Zrna/Krožnik/Mateja Koropec-Garrett; izdelava lutk: Zrna/Krožnik/Tina Goričan; ton, glasbena oprema: Urška Selakovič; luč: Aljaž Rožič; igralci/animatorji: Ema Bera, Katarina Brdnik, Mia Bučar, Monika Globovnik, Ela Novak, Sebastjan Pregl, Laura Ramšak, Maja Sajko, Urška Selakovič, Katja Stojnšek, Kaja Strnad, Luka Šoštar in Katarina Tič. Tudi letos je v…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.61 ( 5 ocen)

Objavite komentar