POLETNA PLESNA ŠOLA

Piše: Jan Pirnat

Leta 1996 so vrh glasbenih lestvic zavzele Spice Girls.  20 let je minilo, odkar so na njihovo glasbo, če ne v javnosti, pa vsaj na skrivaj, plesali najstniki povsod po svetu.  Glede na to, da se bodo mlajši bralci vprašali, o kom v tem uvodu teče beseda, je to jasno pokazatelj, da dve desetletji nekaterim stvarem dodata že skoraj muzejsko vrednost.

Ker smo uvod porabili, da pokažemo, kako dolgo se lahko zdi obdobje 20-ih let, je sedaj lažje razumljiv pomen oživitve Poletne plesne šole. Cela večnost (20 let) je minilo od zadnje izvedbe Poletne plesne šole v Ljubljani.  Na oddelku za ples Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti  so zaznali, da je pravi čas, da se v koledarje plesalcev vrne Poletna plesna šola. Da je bila odločitev prava, kaže število plesalcev, ki so prišli plesat v Ljubljano. Poletne plesne šole se je udeležilo več kot 120 plesalcev vseh starosti in iz vse Slovenije, nekaj pa jih prišlo tudi iz tujine.

poletna plesna šola

Poletna plesna šola je od 27. junija do 1. julija 2016 postala središče plesne scene v Ljubljani. Muzejska ploščad s Kultom 3000 na Metelkovi  je za nekaj dni dobila dodaten, plesni utrip. Da se je srčni utrip dvignil plesalcem pa so skrbeli mentorji. Ob zvenečih domačih imenih, “modern” delavnico je vodil Jernej Bizjak, ki je bil v svoji plesni karieri med drugim član danskega plesnega gledališča Danish Dance Theatre, so delavnice vodili uveljavljeni slovenski in tuji plesni ustvarjalci, ki delujejo v Sloveniji: Hugo Mbeng, član baletnega ansambla SNG Opera in Baleta, Maša Kagao Knez, Vita Osojnik, Nataša Tovirac in Maja Kalafatić, ki sta ples na svojih delavnicah povezali z jogo.

Za udeležence pa so bili izredno zanimivi tudi skrbno izbrani mentorji iz tujine. Tako sta iz ZDA prišli Nicole Speletic in Nora Hajos, ki jo poznajo zlasti plesalci impro plesa, saj je svoje znanje pridobivala pri Stevu Paxtonu. Video delavnico je vodil Darko Dragičevič, ki trenutno živi in ustvarja v Berlinu. Madžar Tamas Tusza, ki je bil član ansambla En-knap, Nathan Jardin in Peter De Vuyst (oba iz Belgije) so vodili delavnice sodobnega plesa in partneringa. Sodobno tehniko in plesno kompozicijo je poučeval Davide Sportelli iz Italije, medtem ko so plesalci na delavnici fluid balance lovili ravnotežje s Katjušo Kovačič in Nikolo Oreškovićem iz Hrvaške.

Pri takšnem naboru plesnih strokovnjakov je bil za udeležence prvi izziv, da si sestavijo svoj urnik. Plesalci so si namreč glede na svoje želje in predznanje sami oblikovali svoj urnik. Obisk kar največ različnih delavnic je omogočal tudi izbor lokacij. Plesalo se je v Stari elektrarni in Športni dvorani Tabor.

poletna plesna šola

Kult 3000 na Metelkovi ulici, ki leži v neposredni bližini obeh prizorišč, je bil prvi dan sprejemna pisarna, nato pa predvsem prostor za druženje in spremljevalne aktivnosti. Tako je bilo že prvi dan na sporedu predavanje o sodobnem plesnem videu, ki ga je vodil Darko Dragičević. Za prijetno in domačno vzdušje je poskrbela postavitev družabnih iger po Kultu, ki  so bile del razstave Vrednote društva Nagib. Manjkali niso niti ogledi plesnih predstav in masaže za plesalce.

Pet dni je skoraj prehitro minilo in vsi udeleženci so se srečali še na zaključni produkciji, kjer so drug drugemu in obiskovalcem pokazali na novo osvojena ali sveže utrjena plesna znanja. Zaključek je potekal v Športni dvorani Tabor, ki so jo tisti, ki se spomnijo Spice Girls, spomnili iz slovenske mladinske filmske klasike Poletje v školjki 2. Tudi tam ni šlo brez plesa, ker brez plesa pač ne gre. Zato se vidimo na Poletni plesni šoli 2017, ki bo potekala od 26. 6. do 1. 7. 2017.

Foto: Arhiv JSKD

Piše: Jan Pirnat Leta 1996 so vrh glasbenih lestvic zavzele Spice Girls.  20 let je minilo, odkar so na njihovo glasbo, če ne v javnosti, pa vsaj na skrivaj, plesali najstniki povsod po svetu.  Glede na to, da se bodo mlajši bralci vprašali, o kom v tem uvodu teče beseda, je to jasno pokazatelj, da dve desetletji nekaterim stvarem dodata že skoraj muzejsko vrednost. Ker smo uvod porabili, da pokažemo, kako dolgo se lahko zdi obdobje 20-ih let, je sedaj lažje razumljiv pomen oživitve Poletne plesne šole. Cela večnost (20 let) je minilo od zadnje izvedbe Poletne plesne šole v…

Pregled ocene

Ocena uporabnikov: 4.7 ( 2 ocen)

Objavite komentar